Θα είναι ο ισραηλινός πύραυλος LORA η ελληνική απάντηση στον τουρκικό BORA;
Η ολοκλήρωση των παραδόσεων των βαλλιστικών πυραύλων Bora, που παρήχθησαν από την εταιρεία Rocketsan μετά από συμφωνία που υπογράφτηκε το 2009 θέτει αναμφισβήτητα νέα δεδομένα στο επιχειρησιακό πεδίο στο Αιγαίο.
Αν και ο ακριβής αριθμός των εκτοξευτών και των πυραύλων παραμένουν απόρρητος εντούτοις εκτιμάται ότι τέθηκαν σε υπηρεσία άνω των 24 εκτοξευτών με σχεδόν 100 πυραύλους.
Με το όπλο αυτό ο τουρκικός Στρατός μπορεί να κτυπήσει πρακτικά σε όλο το Αιγαίο ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη και την Αθήνα, εάν τοποθετηθεί στις τουρκικές ακτές, καθώς η απόσταση από τις ακτές είναι 230 χλμ. και αυτή των BORA 280 χλμ.
Τουρκικά όμως δημοσιεύματα ζητούν την περαιτέρω αύξηση της εμβέλειας προκειμένου να μπορούν να φτάνουν στην Αττική αλλά από καλά προστατευμένες θέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και όχι από τις ακτές όπου κινδυνεύουν με πυρά πυροβολικού από τα νησιά.
Οι βαλλιστικές αυτές φιλοδοξίες απλώνονται την ώρα που οι Τούρκοι κυκλοφόρησαν χάρτη με τις περιοχές στις οποίες θέλουν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις.
Όλες τους βρίσκονται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης (στην ελληνική υφαλοκρηπίδα), νοτιοδυτικά της Κύπρου (στην κυπριακή ΑΟΖ) και στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου (βασικά νοτιοανατολικά της Ρόδου και του 28ου Μεσημβρινού όπου η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την Αίγυπτο).
Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμα και πριν από το Πάσχα σε γεωτρήσεις και αναζητείται η ελληνική απάντηση.
Όλα αυτά βέβαια κάτω από την «σκέπη» των BORA .
Και φυσικά μοιραία το ερώτημα που τίθεται στο σημείο αυτό είναι: Θα αντιδράσει η Ελλάδα και ναι πως;
Εκτός και αν κάποιοι στην κυβέρνηση το θεωρήσουν ως «κλιμάκωση» (ναι υπάρχουν και τέτοιοι) μήπως ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσουμε θα ήταν η απόκτηση των βαλλιστικών πυραύλων LORA από το Ισραήλ;
Το όπλο κατασκευάζεται από την ΙΑΙ, και εκτός από την εξαιρετικά μεγάλη ακτίνα δράσης που έχει (φτάνει ή και ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα), έχει εξαιρετικά μικρό κυκλικό σφάλμα Circular Error Propability (CEP), μόλις 10 μέτρων, αφού η καθοδήγησή του στην τερματική φάση γίνεται με GPS αλλά και υπέρυθρο ανιχνευτή.
Η κεφαλή μάχης ζυγίζει 600 (ή 570 κατά άλλες πηγές) κιλά, που σημαίνει ότι η καταστροφική του δύναμη είναι αδιαμφισβήτητη. Το όπλο έχει εξαχθεί σε Αζερμπαϊτζάν, ενδιαφέρεται και η Χιλή, συνεπώς δεν μπορεί να τεθεί θέμα πώλησής του στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τη μόνη ενδεδειγμένη κίνηση που μπορεί να κάνει η Ελλάδα αυτή την περίοδο. Δυστυχώς μακάρι να είχαμε αναπτύξει πυραυλική τεχνολογία ώστε να κατασκευάζαμε τους δικούς μας πυραύλους, αλλά στη χώρα που ανθεί η «φαιδρά πορτοκαλέα», τέτοιες τεχνολογίες θεωρούνται καταδικαστέες.