Οι σχέσεις με την Ελλάδα, το Κυπριακό και το ζήτημα με τους S-400, απασχόλησαν τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, στη διάρκεια συνέντευξης το απόγευμα της Πέμπτης στο TRT Haber.

«Ξεκινήσαμε με την Ελλάδα τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Η πρώτη μας συνάντηση πήγε καλά. Ο πρόεδρός μας, έχει ζητήσει να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη ήταν προκλητικές. Ωστόσο, αυτά που είπε χθες, ήταν πιο εποικοδομητικά. Ελπίζω να συνεχίσει έτσι. Έστειλε ένα μήνυμα στους Έλληνες» είπε για τις διερευνητικές με τη χώρα μας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, σχολίασε: «Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο, σαν εγγυητής ειρήνης. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εκεί με τον ίδιο ρόλο. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται για 40 χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο για άλλα 10, 20 ή 30 χρόνια; Συνεχίζουν το εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων. Ρωτάω τους Ελληνοκύπριους: γιατί φοβάστε την ιδέα των δυο κρατών; Το θέμα αυτό θα συζητηθεί υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ. Τώρα συζητάμε μόνο για τη λύση δυο κρατών. Η ελληνική πλευρά δεν βλέπει τον εαυτό της σαν ισότιμο συνομιλητή. Πιστεύει πως είναι ανώτερη».

Σχολιάζοντας το ζήτημα με τους S-400 και τις ΗΠΑ, ο Καλίν τόνισε πως η απόφαση για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία δεν ελήφθη «μέσα σε μια νύχτα» και υπενθύμισε ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί πριν οι ΗΠΑ υπογράψουν το νόμο για την επιβολή κυρώσεων (CAATSA), επιτρέποντας στον Λευκό Οίκο να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν όπλα από κράτη που θεωρούνται «αντίπαλοι» από την Ουάσινγκτον – και συγκεκριμένα τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Καλίν είπε ότι η Άγκυρα εξέφρασε την ετοιμότητα να διαπραγματευτεί το ζήτημα με τη διοίκηση του Μπάιντεν, αλλά η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να συναντηθεί σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ