Πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ: «Η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να κλιμακωθεί»
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ παραχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς.
Πρόκειται για έναν από τους συνιδρυτές του κόμματος του Ερντογάν, ο οποίος -μεταξύ άλλων- τόνισε τα εξής: «Τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά οποιαδήποτε στιγμή, αλλά αυτό που προσδοκά η πλειοψηφία του λαού της Τουρκίας, των μετριοπαθών και των λογικών ανθρώπων -όπως πιθανότατα και των αντιστοίχων στην Ελλάδα- είναι αυτές οι δύο χώρες να μην έρθουν αντιμέτωπες σε στρατιωτικό επίπεδο».
Ο Γιασάρ Γιακίς υπογράμμισε, επίσης, ότι ανά πάσα στιγμή η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί να κλιμακωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση -όπως είπε- να μη μπορεί να επηρεάσει την Άγκυρα. «Η Τουρκία λαμβάνει υπ’ όψιν τις συμβουλές και τις προτάσεις της Ε.Ε., αλλά η Ευρώπη έχει χάσει την ισχύ της πλέον στην Τουρκία. Οι κυρώσεις που της επέβαλε δεν έκαναν την Τουρκία να σκεφτεί πώς θα πράξει», είπε σχετικά.
Παράλληλα, ο ίδιος σχολίασε ως προς τις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας τα κάτωθι: «Απ’ όταν η Άνγκελα Μέρκελ έγινε καγκελάριος οι σχέσεις αυτές έγιναν πιο δυνατές, γιατί η Μέρκελ έδρασε με πολλή ειλικρίνεια και πριν και μετά την εκλογή της και παίζει έναν πολύ θετικό ρόλο στο να “γλυκάνει” τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας».
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του που προβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN σημείωσε ως προς τις διερευνητικές επαφές πως μόνον αν και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να βρεθεί λύση, έχουν προοπτική επιτυχίας. Και επεσήμανε: «Ο Ερντογάν, αν τα πράγματα δεν πάνε στραβά στην Τουρκία και δεν βγουν εκτός ελέγχου, γνωρίζει ότι η προσδοκία του τουρκικού λαού, της πλειοψηφίας του λαού, είναι να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ – Αιγύπτου, ο Γιασάρ Γιακίς θεωρεί ότι το μεγάλο «αγκάθι» είναι η ιδεολογική συγγένεια του κόμματος Ερντογάν με την ισλαμιστική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων. «To κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, το AKP, έχει ιδεολογικές ομοιότητες με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Και η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι βαθιά εδραιωμένη στη Γάζα. Οπότε η Τουρκία με τη Γάζα, με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Γάζα, πάνε κόντρα στο Ισραήλ. Και η ιδεολογική συγγένεια του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα επηρεάζει παράλληλα και τις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου. Αυτό είναι το πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά.