Την θέση του Τούρκου προέδρου, για «διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου» που κανείς δεν γνωρίζει ποιο πραγματικά είναι τελικά αυτό το «διεθνές δίκαιο» που επικαλούνται όλοι, υιοθέτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με τον καλό της σύμμαχο Ρ.Τ.Eρντογάν.

Με απλά λόγια η Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για τον διαμοιρασμό της ΑΟΖ της και των ενεργειακών της αποθεμάτων!

Και όχι μόνο αυτό. Συστήνει «διάλογο» και για την κατάφωρη, παράνομη και επιθετική κατάληψη της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά ερευνητικά σκάφη και πλωτά γεωτρύπανα!

Είναι μήπως «διαφιλονικούμενο» ζήτημα η πειρατική κατάληψη της κυπριακής ΑΟΖ;

«Μόνο με τον διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν τα διαφιλονικούμενα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε η Μέρκελ κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα απόψε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χαιρέτισε την εξαγγελία για έναρξη, σύντομα, ανεπίσημων συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν ακόμη περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η καγκελάριος τόνισε ότι τα διαφιλονικούμενα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Καγκελάριος χαιρέτισε την εξαγγελία για έναρξη, σύντομα, ανεπίσημων συνομιλιών υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ζάιμπερτ και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ερντογάν «συμφώνησαν ότι ο εν εξελίξει σχηματισμός κυβέρνησης στην Λιβύη υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά χρειάζεται την πλήρη στήριξη τόσο εντός όσο και εκτός της Λιβύης».

Προχθές, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κ. Μέρκελ είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία εξέφρασε επίσης την «πλήρη στήριξή» της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, στις συνομιλίες στο τέλος Απριλίου. «Εκεί θα πρέπει να διερευνηθεί μια κοινή βάση για διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο ανοιχτό πνεύμα, διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος», υπογράμμισε η Καγκελάριος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ