Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών στη Γάζα Φατχί Χαμάντ, αποκάλεσε «διπλωματική νίκη» της Τουρκίας την πρόσφατη απολογία του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Άγκυρα, για την στρατιωτική επέμβαση στο πλοίο “Mavi Marmara” το Μάιο του 2010.

Η απαίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερνογάν για επίσημη συγνώμη για την ισραηλινή επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 9 τούρκους φαίνεται ότι απέδωσε με πολλαπλά οφέλη τόσο για την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας – Τέλ Αβίβ αλλά και για την ενίσχυση του προφίλ της Τουρκίας ως χώρας προστάτιδας των Μουσουλμάνων με λόγο και ισχύ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε δήλωση του Παλαιστίνιου αξιωματούχου αναφέρεται ότι μετά την επίθεση στο Mavi Marmara «η Τουρκία απαίτησε από το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη. Πρόκειται για μεγάλη διαφοροποίηση προς την κατεύθυνση παρεμπόδισης της ισραηλινής κατοχής η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και συντελεί εγκλήματα πολέμου».

Σημειώνεται ότι η πολιτική αναβίωσης του νεοοθωμανισμού  που προωθεί η Άγκυρα φιλοδοξεί να ασκήσει επιρροή στις μουσουλμανικές χώρες της ευρύτερης περιοχής με σταθερή επιδίωξη την μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή στρατιωτική και πολιτική υπερδύναμη.

Ο νεοοθωμανισμός εκφράζει τη στρατηγική και την εξωτερική πολιτική της σύγχρονης Τουρκίας. Αποτελεί φυσική εξέλιξη του κεμαλισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε  τη δεκαετία του1920, ταυτόχρονα με τη συγκρότηση του Τουρκικού κράτους.

Διαμορφώνει μια νέα στρατηγική, η οποία αποσκοπεί στην κατάκτηση ενός κυρίαρχου ρόλου στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται ως αρχιτέκτονας και θεωρητικός εμπνευστής του νεοοθωμανισμού και η επιρροή του είναι καθοριστική στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Ειδικότερα οι ΗΠΑ και γενικότερα η Δύση επιθυμούν την επαναπροσέγγιση του ισλαμικού κόσμου, για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία  και να συμμετέχουν στην εκμετάλλευση των ενεργειακών του αποθεμάτων και ειδικά αυτά της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην Ουάσιγκτον φαίνεται ότι υπάρχει η εκτίμηση  ότι η Τουρκία αποτελεί την γέφυρα συνεργασίας με τον ισλαμικό κόσμο αλλά και αξιόπιστο υποστηρικτή των στρατηγικών συμφερόντων της δύσης.

Για το λόγο αυτό φαίνεται ότι η πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ, εκτός από τη δεδομένη οικονομική, αμυντική  και πολιτική  στήριξη στο Τέλ Αβίβ, επεδίωξε την εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα για την εξυπηρέτηση και προώθηση των στρατηγικών αυτών συμφερόντων.

Φυσικά με ανταλλάγματα που θα φανούν σε βάθος χρόνου. Τώρα το πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι αυτή η γέφυρα συνεργασίας με τον ισλαμικό κόσμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην καλύτερη περίπτωση τελεί υπό αμφισβήτηση καθώς η Τουρκία έχει αποδείξει επανειλημμένως σε πολλές ευκαιρίες ότι δεν ταυτίζεται με τα αμερικανικά συμφέροντα και στρατηγικές επιδιώξεις .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση που κράτησε η Άγκυρα στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 όταν αρνήθηκε να επιτρέψει τη διέλευση  αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος της προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πενταγώνου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ