Χ.Ακάρ: Επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΑΜ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είχε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, αναφέρεται: «Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, μίλησε τηλεφωνικά σήμερα (10/06) με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, για να συζητήσει τη διμερή συνεργασία και τα περιφερειακά θέματα. Ο υπουργός επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια αμυντική σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας και τόνισε ότι ανυπομονεί να συναντήσει τον ομόλογό του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η αγορά των S-400 είναι αντίθετη στις δεσμεύσεις της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ
Η Ουάσινγκτον συνεχίζει να προειδοποιεί την Τουρκία για τις αρνητικές συνέπειες της αγοράς του συστήματος S-400 από τη Ρωσία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Άγκυρας ως μέλος του ΝΑΤΟ, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (10/06).
Χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, δήλωσε: «Τα ρωσικά S-400 δεν είναι συμβατά με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια των τεχνολογιών του ΝΑΤΟ, δεν πληρούν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ. Προειδοποιήσαμε και συνεχίζουμε να προειδοποιούμε την Τουρκία να μην αποδεχθεί αυτό το σύστημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως είναι σημαντικό η χώρα να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ της κατοχής των S-400 και των υποχρεώσεων στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Μάλιστα, ο Νεντ Πράις -χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες- ανέφερε: «Ο (Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο) Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία να δει τον Τούρκο ομόλογό του (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν)».
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για τους S-400 το 2017 και οι παραδόσεις του αμυντικού αεροπορικού συστήματος στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2019.
Η εν λόγω συμφωνία προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον ζήτησε σε αντάλλαγμα την αγορά Patriot από την Άγκυρα, απειλώντας να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει την πώληση των νεότερων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, καθώς και να επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).