Σε νέες δηλώσεις προχώρησε πριν από λίγη ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που κράτησε σχεδόν 3,5 ώρες, όπου και αναφέρθηκε στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής του NATO.

Ο Ερντογάν τόνισε για ακόμα μια φορά πως η χώρα του αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή δύσκολα θα επιβιώσει χωρίς την Τουρκία, ενώ ακόμα μίλησε για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, μετά το τετ-α-τετ με τον Πρόεδρο Μπάιντεν κάνοντας με αυτόν τον τρόπο «άνοιγμα» στην Ουάσινγκτον.

«Το NATO δύσκολο να επιβιώσει χωρίς εμάς»

Αναφορικά με τo NATO, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα και περιφερειακές κρίσεις μετά τον ψυχρό πόλεμο και φαινόμενα όπως η τρομοκρατία, εντούτοις στη Συρία, στην Παλαιστίνη και στη Λιβύη, η Συμμαχία έχει εγκλωβιστεί σε μια οδυνηρή κατάσταση, που είχε ως αποτέλεσμα να αποτύχει να αποδείξει την αναμενόμενη ισχυρή βούληση της. Στη συνέχεια ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θεωρεί σημαντική τη στρατηγική «NATO 2030», που αποτελεί τον χάρτη της Συμμαχίας για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ ακόμα υπογράμμισε τη στάση και την δράση της χώρας του απέναντι στο Daesh και στο πλαίσιο αυτό άφησε «αιχμές» για το ρόλο της Τουρκίας εντός NATO:

«Εξηγήσαμε στους Συμμάχους μας ότι αναμένουμε μια πιο ειλικρινή και ισχυρή συμβολή σε αυτό το θέμα [ενάντια στο PKK] και διαπιστώθηκε για ακόμα μια φορά ότι είναι δύσκολο για το NATO να επιβιώσει χωρίς την Τουρκία. Αν και η Τουρκία έμεινε μόνη όταν χρειαζόταν περισσότερη υποστήριξη, ωστόσο αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης του NATO και με αυτήν την κατανόηση, θα συνεχίσουμε και στην προσεχή περίοδο, θα συνεργαστούμε πιο στενά και θετικά με τους συμμάχους μας».

«Νέα εποχή» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO, λέγοντας πως: «Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις άμεσες επαφές μας με τον Μακρόν, τον Μητσοτάκη και τον Μπάιντεν. Εκφράσαμε αμοιβαία επιθυμία για την εξεύρεση λύσεων. Η συνάντηση με τον Μπάιντεν ήταν πολύ σημαντική, καθώς μιλήσαμε και θέσαμε ξανά τα γνωστά προβλήματα μεταξύ των χωρών μας, ανταλλάσσοντας απόψεις. Πιστεύουμε ότι θα επιλύσουμε τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ μας, στο πλαίσιο των αμοιβαίων ευαισθησιών και προσδοκιών μας. Υπό αυτήν την προϋπόθεση, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε στενές σχέσεις συμμαχίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και με κάθε άλλη χώρα. Πιστεύουμε ότι έχουμε ανοίξει την πόρτα σε μια νέα εποχή με τις ΗΠΑ πάνω σε θετική και εποικοδομητική βάση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ