Κατόπιν χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη στέλνονται ως συνδρομή στο πύρινο μέτωπο. Πρόκειται για μία αναπάντεχη εξέλιξη. Η γείτονος χώρα δίνει εδώ και αρκετές ημέρες τον δικό της άνισο αγώνα με την πύρινη λαίλαπα. Μία εθνική καταστροφή στην οποία οι φλόγες επί 12 ημέρες έπληξαν την περιοχή Μαναβγκάτ, την Αττάλεια και τη Μαρμαρίδα.

Κάποιοι, μάλιστα, εντός της κυβέρνησης Ερντογάν κατηγόρησαν και την Ελλάδα. Ενδεικτικό, το παραλήρημα του συμβούλου -για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής- του Τούρκου προέδρου Μεσούτ Χακκί Τζασίν. Στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από τις φωτιές. «Εμείς παλιότερα όταν ασκούσαμε καθήκοντα, το είδαμε αυτό. Η Ελλάδα δηλαδή με κάποιο τρόπο έβαζε τα μέλη του ΠΚΚ στο Αϊβαλί και σε άλλα μέρη και αυτοί προκαλούσαν πυρκαγιές στην Αττάλεια και σε άλλες τουριστικές περιοχές Αυτοί συνελήφθησαν και τιμωρήθηκαν»  δήλωσε. Την Ελλάδα και το PKK κατηγόρησε και ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος ναύαρχος –και τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας Τζιχάτ Γιαϊτζί. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν συντήρησε αυτό το κλίμα, όταν ισχυρίστηκε ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες για τις πυρκαγιές έχουν δεσμούς με το PKK. Στη συνέχεια, εντόπισε και άλλους «ενόχους» στην αντιπολίτευση. Η Ελλάδα κατηγορήθηκε και για έλλειψη αλληλεγγύης, παρότι ο Νίκος Δένδιας είχε συνομιλήσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσφέροντας εμπράκτως τη βοήθεια της χώρας. Είχε θέσει, όμως, ως προϋπόθεση να έχουν τεθεί πρώτα υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στις χώρες μας. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε με την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα ότι εν μέσω πυρκαγιών εξακολουθεί την επιθετική ρητορική των κυρώσεων που δεν συνάδει με την καλή γειτονία ούτε και αρμόζει σε μία συμμαχική στο ΝΑΤΟ χώρα. Το ίδιο έκανε και σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος.

Μετά τη σχετική γκρίνια και τη συνειδητοποίηση ότι το αφήγημα περί ελληνικής δολιοφθοράς δεν βρίσκει απήχηση στο εσωτερικό ακροατήριο, προέκυψε και η ξαφνική γενναιοδωρία της Άγκυρας. Αυτή είναι που χτίστηκε γύρω από γνωστό αφήγημα περί ανάγκης και ανισότητας: η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και ακόμα και όταν πλήττεται, είναι σε θέση να στείλει βοήθεια στο μικρό γείτονά της. Ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί ανέφερε ότι υπήρξε επίσημο αίτημα για βοήθεια από πλευράς της Ελλάδας. Κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί. «Το εξετάζουμε. Με την εκτόνωση των πυρκαγιών εδώ αν καταφέρουμε να το παράσχουμε, θα το παράσχουμε στην Ελλάδα», δήλωσε όταν κλήθηκε να σχολιάσει το υποτιθέμενο αίτημα.

Όπως και να έχει, κάποιοι κάνουν λόγο για «διπλωματία των πυρκαγιών», κατά το «διπλωματία των σεισμών». Μην ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές ήταν μία από τις ελάχιστες φορές που οι δύο χώρες ήρθαν κοντά. Το 1999, τρία μόλις χρόνια μετά από τα γεγονότα των Ιμίων, η βόρεια Τουρκία συνταράχθηκε από σεισμό. Ο σεισμός του Μαρμαρά αποτέλεσε μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Ακολούθησε και ο σεισμός της Αθήνας, μετά τον οποίο η Άγκυρα ανταπέδωσε την αλληλεγγύη που της είχε επιδείξει η Αθήνα. Πλέον, όμως, για να υιοθετήσει κανείς τον όρο διπλωματία της φωτιάς, οι Τούρκοι οφείλουν εκτός από τα αεροπλάνα που θα στείλουν να σταματήσουν και τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ