Κάιρο και Άγκυρα συζητούν για την «εξομάλυνση των σχέσεων» και στην Αθήνα παρακολουθούν… χαλαρά
Στην Ελλάδα θεωρούν δεδομένο πως η συμμαχία με την Αίγυπτο είναι στέρεα και… διαπαντός χωρίς να υπολογίζουν πως μεταξύ κρατών δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συμφέροντα.
Το Κάϊρο συζητά με την Άγκυρα για την εξομάλυνση των σχέσεων τους και μάλιστα χθες στην Άγκυρα έγινε ο δεύτερος κύκλος συνομιλιών Τουρκίας-Αιγύπτου.
“Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sedat Alnal και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Hamdi Sanad Loza ηγήθηκαν των αντίστοιχων αντιπροσωπειών τους”, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνοντας ότι τα διμερή θέματα εξετάστηκαν κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, η δήλωση ανέφερε, οι αντιπροσωπείες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά θέματα τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών σήμερα Τετάρτη.
«Τα μέρη στοχεύουν στην προώθηση και την εξομάλυνση των σχέσεων με βάση το αμοιβαίο όφελος», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση είναι μεν τουρκική αλλά δεν είδαμε τους Αιγύπτιους να τους διαψεύδουν…
Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία δήλωσε ότι επαναλαμβάνει τις διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο θέλοντας να βελτιώσει τη συνεργασία μετά από χρόνια εντάσεων που ξεκίνησαν με τη διακοπή των σχέσεων το 2013.
Τον Μάιο, μια αντιπροσωπεία ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων ταξίδεψε στην Αίγυπτο για επίσημη επίσκεψη – η πρώτη από το 2013 – για να συζητήσει την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων εν μέσω προσπαθειών των δύο χωρών για βελτίωση των διμερών σχέσεων που επιδεινώθηκαν μετά την Αραβική Άνοιξη.
Στις 5 Μαΐου, τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών επισκέφθηκε το Κάιρο κατόπιν πρόσκλησης της Αιγύπτου. Στο τέλος της επίσκεψης, οι δύο χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση χαρακτηρίζοντας τον διερευνητικό γύρο διμερών συνομιλιών μεταξύ τους ως «ειλικρινή και σε βάθος».
Στις 7 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας φάσης στις σχέσεις με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, θα αναπτυχθούν και θα επεκταθούν.
Η Αίγυπτος και η Τουρκία δεν έχουν πρεσβευτές από το 2013, όταν οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την αποπομπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τώρα πρόεδρο της χώρας.
Στην Αθήνα θέλουν να πιστεύουν πως δεν θα αλλάξει τίποτε ξεχνώντας τον βασικό κανόνα που ορίζει τις διεθνείς σχέσεις: Της χρησιμότητας.
Η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής απραξίας στην οποία έχει περιέλθει λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων, θεωρείται ως μη αξιόπιστος εταίρος.
Η Αίγυπτος θέλει να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ και να εκμεταλλευθεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα.
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα αποφεύγει να ανακηρύξει ΑΟΖ στο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που συναντάται με την τουρκική.
Ακόμα και η συμφωνία που υπέγραψε με την Αίγυπτο ήταν τμηματική!
Και μάλιστα δέχτηκε μειωμένη επήρεια για την Κρήτη.
Η Τουρκία υπόσχεται στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ από ότι θα κερδίσει εάν υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα για την περιοχή του Καστελόριζου.
Αυτό που βλέπουν στο Κάιρο είναι πως στην Αθήνα δεν έχουν καμία διάθεση να επιβάλουν τα ελληνικά δίκαια ακόμα και εν όπλοις συνεπώς θεωρούν ελκυστική την προοπτική να κερδίσουν πολύ περισσότερα με την Τουρκία.
Nα προστεθεί ότι υπάρχουν και σήμερα σε κυβερνητικές θέσεις στελέχη που πρόσκεινται στην Μουσουλμανική Αδελφότητα τα οποία επιθυμούν να εξυπηρετηθούν τα τουρκικά συμφέροντα.
Να μην είναι τόσο χαλαροί στην Αθήνα με τις τουρκοαιγυπτιακές συνομιλίες.
Το ότι το Κάιρο συζητάει “ακομπλεξάριστο” δεν είναι καλό σημάδι.