Επιμένει η Τουρκία για το F-35: Προσπαθεί να μπει ξανά στο πρόγραμμα από το «παράθυρο»
Οι Αμερικανοί προς ώρας δεν αντιδρούν
Oι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι τόσο στενές που αν και επισήμως οι Τούρκοι έχονυ εκδιωχθεί από το πρόγραμμα των F-35 αυτοί έχονυ βρει τον τρόπο να έχουν ένα “παράθυρο” ανοιχτό.
Συγκεκριμένα η τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSTEK Savunma Sanayi Teknolojiler) προσέλαβε μία από τις πιο διάσημες δικηγορικές εταιρείες της Ουάσινγκτον για να προσπαθήσει να παραμείνει στο πρόγραμμα των F-35 έναντι 750.000 δολαρίων, για στρατηγικές συμβουλές και επικοινωνία με τους εμπορικούς εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς των ΗΠΑ στο πρόγραμμα με ισχύ έξι μηνών.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter Key Scholer που ειδικεύεται στο lobbying, επέκτεινε την συγκεκριμένη σύμβασή της με την Τουρκία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Άγκυρα δεν έχει εκδιωχθεί πλήρως.
Σε ότι αφορά την επιμονή της Τουρκίας να παραμείνει θα πει κάποιος ότι είναι απόλυτα λογικό. Όμως αυτοί που επέκτειναν την σύμβαση είναι οι Αμερικανοί.
Αυτοί αποφάσισαν να αποδεχτούν το τουρκικό αίτημα, αν δεν ήθελαν καμία δικηγορική εταιρεία δεν θα κατάφερνε να τους μεταπείσει.
Για ποιο λόγο το έκαναν αυτό οι Αμερικανοί; Που αποσκοπούν; Έχει τελειώσει όντως το F-35 για την Άγκυρα;
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την εταιρεία αυτή, η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, η λεγόμενη SSB, προσέλαβε τον Μάρτιο τον Stephen Williams, πρώην στέλεχος της Lockheed Martin, με στόχο την επανένταξη της στο πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς του stealth αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.
Το σίγουρο είναι ότι με τους Αμερικανούς ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, όπως και επίσης ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν είναι «αιώνιος» (κάτι στο οποίο ποντάρουν πολλοί στις ΗΠΑ για να επιστρέψουν οι κεμαλικοί στην εξουσία και μαζί τους και η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο).
Η ανανεωμένη σύμβαση
Σε ό,τι αφορά την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία Arnold & Porter Kaye Scholer, αυτή προβλέπει παράταση της συνεργασίας των συμβαλλόμενων μερών μέχρι τον Αύγουστο του 2022 με κόστος 1,5 εκατομμύρια δολάρια, με τους λομπίστες να παρέχουν «συμβουλές στρατηγικής στην Τουρκία» με στόχο να παραμείνει στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter, ενώ «θα λάβει υπόψη και θα αντιμετωπίσει τους πολύπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες που διαδραματίζονται», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συμφωνία.
Ακόμα, το δικηγορικό γραφείο δήλωσε ότι «θα αναλάβει μια στοχευμένη προσέγγιση προς τους εμπορικούς εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς των ΗΠΑ» στο πλαίσιο του προγράμματος για να «εκφράσει και να κατανοήσει τα συμφέροντά τους» αναφορικά με τη «συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως στρατηγικού συμμάχου και πολύτιμου εταίρου».
H αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι προβληματίζονται από την προμήθεια 24 Rafale από την Πολεμική Αεροπορία αλλά και από τον εκσυγχρονισμό των 82 ελληνικών F-16 σε επίπεδο Viper. Μέχρι να εισέλθει σε υπηρεσία το τουρκικό ΤF-X είναι μεγάλο διάστημα.
Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη, βλέπουμε όμως έντονη τουρκική προσπάθεια για είσοδο από την «πίσω πόρτα» και τουλάχιστον για τώρα δεν βλέπουμε κάποια έντονη αμερικανική αντίδραση, για την ακρίβεια καμία αντίδραση.
Μέχρι τώρα, αύριο είναι άλλη μέρα…