Ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν προχώρησε σε δηλώσεις στην εφημερίδα Milliyet σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την πιθανότητα επανεισαγωγής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35

Ο Καλίν δήλωσε ότι εάν η Τουρκία ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να ξαναμπεί στο πρόγραμμα F-35!

Σημειώνεται ότι ο Καλίν, είναι ο εκπρόσωπος του Ρ.Τ.Ερντογάν και συνεπώς ότι αναφέρει είναι σα να το λέει ο ίδιος ο Τούρκους πρόεδρος.

Ο Kαλίν δήλωσε ότι εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, η αναζήτηση εναλλακτικών θα συνεχιστεί, προφανώς εννοώντας την Ρωσία κατά κύριο λόγο και την Κίνα ως ελάσσονα επιλογή.

Ο Kαλίν μίλησε επίσης για τα 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 που ζήτησε η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είπε: «Για τα χρήματα που πληρώσαμε, η επέκταση του υπάρχοντος στόλου F-16 και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων F-16 μας θεωρείται ως εναλλακτική λύση».

Επιβεβαιώνει επομένως ότι υπάρχει πρόθεση για συμψηφισμό των χρημάτων που χρωστά η αμερικανική πλευρά στην Τουρκία μέσω μιας συμφωνίας για την αγορά 40 F-16 Viper και εκσυγχρονισμό 80 παλαιότερων μαχητικών της τουρκικής Αεροπορίας. 

Είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να μην αποδεχτούν οι Αμερικανοί την τουρκική LoR γιατί αυτόματα θα ανοίξει η «πόρτα» ακόμα και για τα F-35.

Ακόμα και η προσθήκη των αεροσκαφών F-16 Viper ισοφαρίζει τα όποια πλεονεκτήματα θα κέρδιζε η ΠΑ έναντι της ΤΗΚ με την αγορά των Rafale, τουλάχιστον σε όρους εναέριας πλατφόρμας.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό από το Bloomberg, η συμφωνία θα έχει συνολικό κόστος 6 δισ. $. ενώ οι Αμερικανοί χρωστούν στους Τούρκους περίπου 1,4 δισ. $

Θα πουν όχι οι Αμερικανοί σε τόσα χρήματα;

Επισημαίνοντας ότι το ζήτημα μόλις πήρε μορφή, ο Καλίν σημείωσε ότι αφού αξιολογήσουν τις συνθήκες, θα ληφθεί μια τελική απόφαση στο πλαίσιο των αναγκών.

Μιλώντας για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, ο Καλίν δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια ήταν εντελώς παράνομη και άδικη.

«Είναι μια λανθασμένη και δαπανηρή απόφαση όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το πρόγραμμα F-35.

Ελπίζω να διορθώσουν αυτό το λάθος το συντομότερο δυνατό, αλλά αν δεν το κάνουν, έχουμε προϋπολογισμό 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αυτό το έργο.

Αυτά είναι τα χρήματά μας, ποιες είναι οι εναλλακτικές για να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά; Εάν το ζήτημα των F-35 δεν πρόκειται να επιλυθεί σύντομα, τότε είναι φυσικό να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις.

Η Τουρκία δεν έχει ξεμείνει από εναλλακτικές λύσεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Μπορεί να επιλέξει να αγοράσει τα προϊόντα που χρειάζεται από τους συμμάχους της και τις παγκόσμιες αγορές.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε αναπτύξει τις εγχώριες και εθνικές μας δυνατότητες σε αυτή τη διαδικασία, χάρη στην αποφασιστική στάση του Προέδρου μας, έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία δέκα χρόνια και έχουμε βιώσει ένα κβαντικό άλμα. Διατηρώντας αυτήν την ορμή, θα κάνουμε περισσότερα βήματα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ».

Αναφερόμενος στα εμπάργκο της αμυντικής βιομηχανίας κατά της Τουρκίας, ο Καλίν δήλωσε ότι τα ρητά ή σιωπηρά εμπάργκο δεν έχουν πλέον τα παλιά αποτελέσματα.

«Εάν κάποιος σκέφτεται να τιμωρήσει την Τουρκία με αυτούς τους τρόπους, θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι αυτή είναι μια μάταιη ιδέα και άχρηστη δέσμευση.

Η επέκταση του υπάρχοντος στόλου F-16 σε αντάλλαγμα για τα χρήματα που πληρώσαμε και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων F-16 μας μπορεί να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση.

Το θέμα μόλις παίρνει μορφή. Αφού δούμε τους όρους, θα ληφθεί μια τελική απόφαση στο πλαίσιο των αναγκών μας.

Φυσικά, το F-35 είναι μια σημαντική τεχνολογία και η πρώτη μας επιλογή είναι να αγοράσουμε τα F-35 που μας αξίζουν.

Ωστόσο, δεν θα εγκαταλείψουμε το σχέδιο ενίσχυσης του στόλου των μαχητικών μας λόγω των κυρώσεων.

Εάν ξεπεραστεί αυτή η κρίση με τις ΗΠΑ, η Τουρκία θα μπει ξανά στο πρόγραμμα, θα πάρουμε τα F-35 μας εκεί. Εάν δεν επιλυθεί και το πρόβλημα παραμείνει έτσι, θα συνεχίσουμε την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων ».

Ο Kαλίν αναφέρθηκε επίσης στην αγορά από την Τουρκία των S-400 από τη Ρωσία και απάντησε στις νέες απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις:

«Όλοι γνωρίζουν τη διαδικασία που οδήγησε την Τουρκία να αγοράσει τους S-400 και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, λυπούμαστε που βλέπουμε ότι η αμερικανική πλευρά, ειδικά ορισμένοι αντιτουρκικοί κύκλοι καταφεύγουν στην επιβολή κυρώσεων χρησιμοποιώντας αυτό ως δικαιολογία.

Αυτό δεν είναι κάτι που ταιριάζει στη σχέση συμμαχίας, είναι μια κατάσταση που βλάπτει τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Αυτή είναι μια προσέγγιση που εμποδίζει και αναβάλλει τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί σε αυτήν την περιοχή.

Η Τουρκία καθορίζει τις δικές της αμυντικές ανάγκες ως κυρίαρχη χώρα και λαμβάνει ανάλογα τα απαραίτητα βήματα.

Η πρωταρχική μας προτίμηση είναι φυσικά να δράσουμε μαζί με τους συμμάχους μας και να πραγματοποιήσουμε κοινά έργα μαζί τους.

Δεν ζητάμε επιχορηγήσεις από κανέναν, δεν περιμένουμε «χάρη». Θέλουμε να αγοράσουμε και να αναπτύξουμε αυτήν την τεχνολογία με δικά μας χρήματα.

Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κυρώσεις της CAATSA είναι άδικες, αδικαιολόγητες και παράνομες, και επιμένουμε σε αυτό το ζήτημα ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της. Το να μην βλέπεις τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας μπορεί να εξηγηθεί μόνο με στρατηγική τύφλωση.»

Απαντώντας στην κριτική ότι τα F-16 είναι ‘παλιάς τεχνολογίας’, ο Καλίν σημείωσε ότι αυτά δεν είναι αλήθεια:

«Η κριτική της παλιάς τεχνολογίας των F-16 δεν είναι σωστή. Επί του παρόντος, τα F-16 αποτελούν σημαντικό μέρος της αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ.

Θα συνεχίσει να λειτουργεί έτσι για λίγο. Ως ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συνεχίζουμε το έργο μας σε αυτόν τον τομέα σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας μας.

Η Τουρκία σημειώνει μεγάλη πρόοδο στην κατασκευή μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών. Είναι δυνατή η ανάπτυξη τεχνολογιών πέρα ​​από τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη.

Μετά από 5-10 χρόνια, η Τουρκία θα βάλει την υπογραφή της σε πολύ πιο προηγμένα έργα σε αυτούς τους τομείς με την συμμετοχή της εγχώριας και εθνικής τεχνολογίας. Μην αμφιβάλλει κανείς.

Επομένως, φυσικά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στα F-35 και σε άλλους τομείς, αλλά το εμπάργκο δεν θα μειώσει ποτέ την αποφασιστικότητά μας ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ