Η Τουρκία, διαψεύδει τις αναφορές ότι έχει μεταφέρει τους S-400 σε βάση του NATO που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ.

“Οι αναφορές σε κοινωνικά δίκτυα ότι οι S-400 μεταφέρθηκαν στο Incirlik δεν είναι αληθείς”, αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας με την Άγκυρα, επιτρέπει στην Τουρκία να χρησιμοποιεί τη βάση, εφόσον υπάρχει σχετική έγκριση από το κοινοβούλιο. Το Incirlik φιλοξενεί επίσης τακτικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και λειτουργεί ως βασικός μεταφορικός κόμβος για την ανάπτυξη προσωπικού στην περιοχή.

Η Τουρκία αρνείται να ξεφορτωθεί το ρωσικό οπλικό σύστημα όπως ζητά η αμερικανική κυβέρνηση η οποία ανησυχεί ότι ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τα προηγμένα μαχητικά F-35. Η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35 μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος, με την Άγκυρα να ζητά στη συνέχεια από την Ουάσινγκτον την αγορά μαχητικών F-16 ως αποζημίωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία της συμφωνίας για τα F-16 πιθανώς να αγγίζει τα $6 δισ. Ωστόσο το πράσινο φως από τις ΗΠΑ θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, δεδομένης της αντίθεσης στο Κογκρέσο. Αν δεν καταφέρει να αποκτήσει τα F-16, η Τουρκία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, ενδεχομένως και από τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αγορά των F-16, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να συζητήσει τη συνάντηση των δύο ηγετών στη σύνοδο των ηγετών της G20 στη Ρώμη την Κυριακή. Η κατοχή των S-400 από την Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ