O Γενικός Διευθυντής της Ukrspecexport, Vadym Nozdria, στη διάρκεια συνεδρίου με τίτλο «Συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας Τουρκίας-Ουκρανίας» παραδέχτηκε ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα S-125 “Pechora”  από την Ουκρανία.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής της Baykar, Haluk Bayraktar, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Vasyl Bodnar, ο Εμπορικός Διευθυντής της Defense Technology, Pavlo Bukin, ο Γενικός Διευθυντής της Ukrspecexport και ο Γενικός Διευθυντής της STM, Özgür Guleryuz.

Σημειώνεται ότι είναι το ίδιο σύστημα το οποίο επισήμως στις 27 Μαρτίου του 1999 κατέρριψε ένα αμερικανικό stealth F-117, κατά την διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Vadym Nozdria οι S-125 παραδόθηκαν στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 2020 και στο πλαίσιο επείγουσας ανάγκης.

Το S-125 εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1961 και είναι σύστημα μέσου βεληνεκούς. Έκτοτε έχει υποστεί σειρά αναβαθμίσεων.

Τον Οκτώβριο του 2010 η ουκρανική Aerotechnica παρουσίασε την αναβαθμισμένη έκδοση S-125-2D Pechora (πιθανό να είναι η έκδοση που απέκτησε η Τουρκία), με βελτιώσεις σε όλα τα στοιχεία του συστήματος (βλήματα, ραντάρ κ.ά.) Το μέγιστο βεληνεκές των S-125-2D ανέρχεται στα 40 χιλιόμετρα, δηλαδή έχει ίδια επίδοση με τα τουρκικά HAWK.

Τα συστήματα αυτά τα παρέδωσε στις φιλοτουρκικές δυνάμεις της Τρίπολης για να αντιμετωπίσουν τότε την Αεροπορία του Χαλίφα Χάφταρ όπως είχε αποκαλύψει από καιρό το defencenet.gr.

Tότε είχε αποκαλυφτεί αλλά η Ουκρανία δεν το επιβεβαίωνε ότι είχαν αγοραστεί έξι ουκρανικές συστοιχίες από τις οποίες πέντε κατέληξαν στην Δυτική Λιβύη και μία στην Σίρτη.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα μαζί με την είδηση που διακινήθηκε πρόσφατα με το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την προμήθεια πενήντα μαχητικών κρούσης Su-25 από τη Γεωργία σύμφωνα με το αξιόπιστο ρωσικό portal avia.pro.net. δείχνουν πως η Τουρκία αναζητεί οπλικά συστήματα που μπορεί να τα «δωρίσει» εν συνεχεία σε χώρες και περιοχές με τουρκόφωνο πληθυσμό, οι οποίες δεν μπορούν να τα προμηθευτούν άμεσα από μόνες τους για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Αυτό καταδεικνύει πως η Άγκυρα έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εχθρικά διακείμενες προς την Μόσχα για να ενισχύει μέτωπα στα οποία έχει άμεσα γεωπολιτικά συμφέροντα και όπως φάνηκε στην Λιβύη το έκανε με μεγάλη επιτυχία.

Εάν εν τέλει προμηθευτεί η Άγκυρα τα 50 μαχητικά κρούσης Su-25 για που τα προορίζει;

Στην Λιβύη τα πράγματα γίνονται περίπλοκα. Το Αζερμπαϊτζάν θα τα ήθελε, καθώς δεν διαθέτει αξιόλογη Αεροπορία.

Υπάρχουν όμως και άλλοι δύο προορισμοί. Το «Τουρκμενιστάν» στην Βόρεια Συρία και τα Κατεχόμενα στην Κύπρο.

Περιοχές που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες προμήθειες από μόνες τους για πολιτικούς λόγους και δεν διαθέτουν χειριστές και υποδομές για να επιχειρήσουν τέτοια μαχητικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ