ΗΠΑ προς Τουρκία: «Άλλο οι S-300 που κατέληξαν στην Κρήτη κι άλλο οι S-400 που προμηθευτήκατε»
Την αντίθεση της Ουάσιγκτον στην παραμονή του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία εκφράζει για μια ακόμα φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Απαντώντας σε ερώτηση εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εμφανίστηκε να απορρίπτει την πρόταση του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα θα ήταν διατεθειμένη να υιοθετήσει το «ελληνικό μοντέλο των S-300» σαν μια συμβιβαστική λύση που θα επέτρεπε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κατοχή των S-400.
Υπενθυμίζεται ότι οι S-300 είχαν αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και τελικά κατέληξαν στην Κρήτη λόγω της αντίδρασης που είχε προβάλλει η ίδια η Τουρκία. Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος CAATSA ξεκίνησε να ισχύει τις 2 Αυγούστου 2017 και συνεπώς καλύπτει από τότε όλες τις σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται με την ρωσική αμυντική βιομηχανία. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται σαφές οι S-300 δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο CAATSA, καθώς είχαν μεταφερθεί στην Κρήτη πριν από την θέσπιση του αμερικανικού νόμου.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει εμπλακεί σε σημαντική νέα προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων μετά τη θέσπιση του CAATSA. Αρκετοί άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαχειρίζονται στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής ή σοβιετικής προέλευσης παλαιού τύπου που απέκτησαν χρόνια ή δεκαετίες πριν από την θέσπιση του CAATSA.
Αυτοί οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν όλοι δεσμευτεί να εργαστούν για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τέτοιο εξοπλισμό και οι περισσότεροι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία σε κάθε επίπεδο και ευκαιρία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400 και να απέχει από την αγορά πρόσθετου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού».