«Σε δύο καρέκλες» θα κάθεται η Τουρκία σε περίπτωση που υπάρχξει σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την Ουκρανία, καθώς «ακροβατεί» ανάμεσα στις δύο πλευρές για να ικανοποιεί τα εθνικά της συμφέροντα, αναφέρει η μεγάλη ρωσική εφημερίδα Vzglyad.

Η τουρκική έκδοση του Haberturk ανέφερε την πιθανή μεταφορά ειδικής στρατιωτικής μονάδας 35-40 χιλιάδων στρατιωτών από τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επέμβασης της Συμμαχίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία και διερωτάται ποια θα είναι η θέση της Άκγυρας σε μία τέτοια ενέργεια.

Ρώσοι αναλυτές πάντως θεωρούν ότι η Τουρκία θα επιλέξει να βρίσκεται «έξω» από μία άμεση σύγκρουση με την Ρωσία ενώ και οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν την εμπιστεύονται για μία τέτοια αποστολή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εφημερίδες στις Βρυξέλλες θεωρούν την Joint Task Force (VJTF) ως την βασική ομάδα κρούσης.

Ο σχηματισμός, θυμίζουμε, δημιουργήθηκε το 2014 με την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, για να «περιορίσει» τη Μόσχα. 

Τα μέλη του ΝΑΤΟ διοικούν αυτή την ομάδα εναλλάξ – και τώρα το κέντρο διοίκησης  της VJTF βρίσκεται, ακριβώς, στην Τουρκία. 

Έτσι, αυτή η χώρα είναι που μπορεί να αναδειχθεί ως έδρα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση υποθετικής επιχείρησης της συμμαχίας για να «βοηθήσει» την Ουκρανία στο Ντονμπάς όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία

«Εδώ προκύπτει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, η οποία επηρεάζει άμεσα την Τουρκία. Αυτές τις μέρες, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και πνευματικά», προειδοποίησε ο αρθρογράφος της Haberturk,Τσετίνερ Τσετίν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία, λόγω των ενεργειών των εταίρων του ΝΑΤΟ, μπορεί να βρεθεί σε ακόμη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις με τη Μόσχα από ό,τι μετά την καταστροφή του ρωσικού αεροπλάνου το 2015.

Υπάρχει πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να διαβουλεύονται με την Άγκυρα για το ουκρανικό ζήτημα, καθώς η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ,  σημείωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Απάντησε λοιπόν στην ερώτηση για την αξιολόγηση του ρόλου της Τουρκίας στην επίλυση των δυσκολιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεων του επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγο πριν από αυτό, ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και Ρωσίας και ΝΑΤΟ, είχε πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, έδειξε ότι η Άγκυρα δεν μπορούσε να σταθεί στην άκρη. 

Επιπλέον, νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν θα αγνοήσουμε τις αρχές μας και τις στενές μας σχέσεις με την Ουκρανία μόνο και μόνο επειδή έχουμε εκτεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία». 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε επίσης για την επιθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει πιο ενεργά στο ουκρανικό ζήτημα.

«Η Μόσχα δεν απειλεί αλλά διασφαλίζει τα σύνορά της»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε  ερώτηση δημοσιογράφου του Skynews σχετικά με την «πιθανότητα επίθεσης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε  συνέντευξη Τύπου ,  είπε ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν, σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες. 

Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε τη συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, στα ρωσικά σύνορα, και ζήτησε να διασφαλιστεί η «άνευ όρων» ασφάλεια για τη χώρα.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει εμπλακεί στην αντιπαράθεση στην Ουκρανία ως προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού – πιο συγκεκριμένα, επιχειρησιακών-τακτικών επιθετικών drones, Bayraktar TB2. 

Τα τουρκικά UAV, όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη επιδειχθεί σε δράση – στις 26 Οκτωβρίου, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας οι οποίες  χρησιμοποίησαν το  “Bayraktar” εναντίον του οβιδοβόλου της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. 

Ταυτόχρονα, το UAV εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση, πετώντας 15 χιλιόμετρα βαθιά στην περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις της ΛΔΔ.

Το ενδιαφέρον του Κιέβου για την απόκτηση τουρκικών μαχητών drones και την παραγωγή τους στο έδαφός του είναι προφανές και κατανοητό.

 Τα Bayraktar πιστεύεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2020). 

Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενεργώντας με την ενεργό στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη των Τούρκων συναδέλφων τους, χρησιμοποίησαν μαζικά και επιτυχώς το Bayraktar TB-2 εναντίον αρμενικών τεθωρακισμένων οχημάτων, αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και πυροβολικού.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Οπλοστάσιο της Πατρίδας» Βίκτορ Μουρακόφσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ακολουθήσει το σενάριο του Καραμπάχ, όταν ο τουρκικός στρατός θα εκτελέσει συντονιστική λειτουργία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

 «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξαρτάται από την πολιτική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας. Και ο τουρκικός στρατός θα είναι σε θέση να το εκπληρώσει», είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Από καθαρά τεχνικής άποψης, η επανάληψη του σεναρίου του Καραμπάχ – οι ενέργειες του τοπικού στρατού με τη βοήθεια και τον έλεγχο των Τούρκων – στην Ουκρανία μπορεί να γίνει αρκετά δυνατή, συμφώνησε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, Διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών  Κονσταντίν Σίφκοφ. Μιλάμε όμως για ένα καθαρά υποθετικό σενάριο, τόνισε ο αναλυτής.

Η Τουρκία θα προσπαθήσει να καθίσει σε δύο καρέκλες

«Η Ουκρανία έχει αρκετούς δικούς της, καλά εκπαιδευμένους από αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, μαχητές, που δεν υπήρχαν τέτοιοι στο Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Σίβκοφ στην εφημερίδα Vzglyad. 

«Οι Τούρκοι μπορεί να είναι καλοί ως χειριστές UAV, τίποτα περισσότερο». Ο ειδικός εξέφρασε την αμφιβολία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα επιτρέψουν στην Τουρκία να διαδραματίσει πιο σοβαρό ρόλο στην Ουκρανία, δεδομένων των περίπλοκων σχέσεων μεταξύ του καθεστώτος Ερντογάν και της Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκία θα προσπαθήσει να καθίσει σε δύο καρέκλες. Αυτή η χώρα δεν έχει καμία άμεση σχέση με αυτό που συμβαίνει, εκτός από την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Όμως σήμερα η προμήθεια όπλων δεν συνδέεται με καμία πολιτική θέση», δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης της Σύγχρονης Μέσης Ανατολής της Αγίας Πετρούπολης Γκούμερ Ισάεφ.

«Η Τουρκία δεν συνορεύει ούτε με την Ουκρανία ούτε με τη Ρωσία. Δεν δεσμεύεται από καμία συνθήκη ασφαλείας με την Ουκρανία, δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντί ​​της. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρωσία. Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία θα παραμείνει ουδέτερη και θα ζητήσει ειρηνική λύση. Ο Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μεσολαβητής. Η χώρα θα τηρήσει αυτή τη θέση », είπε ο Ισάεφ.

Την ίδια στιγμή, ο εμπειρογνώμων υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει καλές οικονομικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. «Γιατί να τα χάσει; Ακόμη και όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο, ναι, η σχέση ήταν παγωμένη, αλλά δισεκατομμύρια εξακολουθούν να κυριαρχούν. Επομένως, δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν προβλήματα τώρα. Θα συναλλάσσονται επίσης με αυτούς και με άλλους, αυτή είναι μια φυσιολογική ιστορία», όπως είπε.

«Η λογική της διαδικασίας υπαγορεύει την ανάγκη να παραμείνουμε ουδέτεροι. Η Τουρκία δεν θα διαλέξει πλευρά. Αυτή είναι η ανατολίτικη διπλωματία. Ελπίζω όλοι να είναι αρκετά έξυπνοι για να μην ξεκινήσουν αυτόν τον πόλεμο. Αλλά σε περίπτωση, ο Θεός φυλάξοι, μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, νομίζω ότι η Τουρκία θα καθίσει να παρακολουθήσει. Σε αυτή την περίπτωση, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τον Ερντογάν», σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

Οι Ρώσοι έχουν ψυχολογήσει καλύτερα από όλους τους Τούρκους καθώς τους γνωρίζουν πολλούς αιώνες και έχουν εμπλακεί μαζί τους σε 13 ρωσοτουρκικούς πολέμους!

Οι Τούρκοι άλλωστε έχουν μάθει να κάθονται σε δύο καρέκλες. Πάντα το έκαναν…

Είναι μία ικανότητα που έχουν οι Τούρκοι και γενικότερα οι λαοί που έχουν νομαδικό υπόβαθρο, καθώς έχουν μάθει πολιτισμικά και «γενετικά» να αρπάζουν τις ευκαιρίες.

Η Τουρκία θέλει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ για να ελέγχει πιθανές κινήσεις της Δύσης εναντίον της και θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος με την Ρωσία καθώς οι Ρώσοι έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν σε τεχνογνωσία που δεν κατέχουν οι Τούρκοι και στην διάθεση ενέργειας και πρώτων υλών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ