To Πακιστάν εγκατέλειψε οριστικά το πρόγραμμα προμήθειας 30 επιθετικών ελικοπτέρων T129 ATAK από την Τουρκία λόγω άρνησης των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ισχυρό πλήγμα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία αλλά και στο Πακιστάν το οποίο θέλει να προμηθευτεί κινεζικά μαχητικά J-10.

Το πρόγραμμα σημείωσε καθυστερήσεις λόγω της άρνησης των ΗΠΑ να επιτρέψουν την εξαγωγή των κινητήρων LHTEC T800.

Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί δεν θέλουν ούτε η τουρκική αμυντική βιομηχανία να παρουσιάζει αυξημένα κέρδη αλλά ούτε το Πακιστάν να εξοπλίζεται από «ανατολικές» πηγές όπως η Κίνα.

Την απόφαση ακύρωσης ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν, Υποστράτηγος Babar Iftikhar.

Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το επιθετικό ελικόπτερο Z-10.

Συνεπώς το Πακιστάν στρέφεται προς την Κίνα για τους εξοπλισμούς του και για την μεταφορά τεχνογνωσίας.

Το επιθετικό ελικόπτερο T129 προέρχεται από το ιταλο-βρετανικό Agusta-Westland A129 Mangusta και χρησιμοποιεί δυο κινητήρες LHTEC T800-4A, προϊόν κοινοπραξίας της αμερικανικής Honeywell και της βρετανικής Rolls-Royce.

Κατά συνέπεια, η εξαγωγή σε τρίτες χώρες οπλικού συστήματος το οποίο περιέχει αμερικανικής κατασκευής υποσυστήματα, απαιτεί την άδεια εξαγωγής από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. Τον περασμένο Μάιο οι ΗΠΑ είχαν παράσχει άδεια εξαγωγής έξι ελικοπτέρων αυτού του τύπου στις Φιλιππίνες.

Με το Πακιστάν όμως οι ΗΠΑ είναι εξοργισμένες. Δεν τους αρέσει η στροφή του προς το Πεκίνο.

Αυτός είναι ο πρωτεύον λόγος της δυσαρέσκειας των Αμερικανών.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το Ισλαμαμπάντ κατηγορείται για υπόθαλψη της τρομοκρατίας, εξαιτίας της φιλοξενίας φατριών των Ταλιμπάν στο έδαφός του και άλλων οργανώσεων ισλαμιστικού φονταμενταλιστικού εξτρεμισμού.

Αλλά αυτό το Πακιστάν το έκανε ανέκαθεν. Η Κίνα είναι που δεν «χωνεύεται» από τους Αμερικανούς.

Σε αυτό το ζήτημα συνέπεσε να μπορέσουν να κάνουν «ζημιά» και στους Τούρκους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ