Sozcu: «Η Ελλάδα έχει στρατηγικό σχέδιο εναντίον μας»
Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα δημοσίευσε το στρατηγικό της σχέδιο 39 σημείων που σχεδιάζει να εφαρμόσει την περίοδο 2022-25. Αποδείχθηκε ότι σημαντικό μέρος των σχεδίων προορίζεται για την Τουρκία και τα περισσότερα από αυτά είναι αντιτουρκικές ενέργειες, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα της Sozcu.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ετοιμάσει στρατηγικά σχέδια που θα εφαρμόσει το υπουργείο Εξωτερικών την επόμενη τριετία.
«Στα σχέδια υπάρχουν δράσεις κατά της Τουρκίας»
Η διοίκηση της Αθήνας εκπόνησε ένα τριετές σχέδιο στρατηγικής με 39 σημεία. Ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου αφιερώθηκε στην Τουρκία και φαίνεται ότι υπάρχουν ενέργειες εναντίον της Τουρκίας.
Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκπονήθηκε για πρώτη φορά τριετές «Σχέδιο Στρατηγικής». Στο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις επόμενες ημέρες, καθορίστηκαν συνολικά 39 στόχοι μεταξύ 2022 και 2025.
Οι περισσότεροι από τους στόχους σχετίζονται με την Τουρκία. Κάποιοι από αυτούς τους στόχους καταγράφηκαν και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Το Βήμα».
«Αυτοί είναι οι στόχοι»
Κρατούνται ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βάσει του διεθνούς δικαίου.
Να εργαστούν για την αποκήρυξη της απόφαση «Casus Belli» της Τουρκίας (αιτία πολέμου-απόφαση της Βουλής το 1995 που δίνει στην κυβέρνηση όλες τις εξουσίες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο).
Να διασφαλιστεί η ακύρωση του μνημονίου συνεννόησης για τον καθορισμό των συνόρων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.
Ενάντια στις «προκλήσεις» της Τουρκίας στο διπλωματικό πεδίο.
Συμφωνία της Ελλάδας με όλες τις γειτονικές χώρες για τον καθορισμό των ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Δημοσιοποίηση των θέσεων της Ελλάδας για «εθνικά θέματα» στο διεθνές στερέωμα.
Ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ενίσχυση των συμμαχιών της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.