Το Τουρκικό Συμβούλιο, γνωστό πλέον ως Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, είναι μια ανερχόμενη δύναμη. Η ιστορική διαμόρφωση, το παρόν και το μέλλον αυτής της διαδικασίας που οδηγεί στην τουρκική συνεργασία σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Yeditepe καθηγητής Αχμέτ Τασάγκιλ στο TRT Haber.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τουρκικές κοινότητες και κράτη που προέρχονται από την ίδια ρίζα, πολιτισμό, θρησκεία και να μοιραζόμαστε την ιστορία μας».

Ένας οργανισμός στον οποίο είναι μέλη η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν και η Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν είναι χώρες παρατηρητές.

Το όνομα του Τουρκικού Συμβουλίου άλλαξε, σε «Οργανισμός Τουρκικών Κρατών» στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2021. 

Όταν η οργάνωση πήρε αυτό το όνομα, έγιναν πολλές αναλύσεις και αξιολογήσεις στα δυτικά και ανατολικά ΜΜΕ (αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο).

Ας δούμε μαζί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Μια ανάλυση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (TDT) έγινε σε δημοσίευμα στην Κίνα. Σε αυτή την ανάλυση, τονίστηκε ότι ο TDT είναι μια ανερχόμενη δύναμη στην καρδιά της παγκόσμιας γεωπολιτικής. Συζητήθηκαν οι προοπτικές άλλων χωρών σχετικά με αυτόν τον οργανισμό.

Στη σημασία της Οργάνωσης των Τουρκικών Κρατών, την ιστορική τουρκική ενότητα, τι πρέπει να γίνει στο μέλλον, αναφέρθηκε ο  καθηγητής Τασάγκιλ.

«Τουρκική Ένωση υπήρξε πολλές φορές  στην τουρκική ιστορία»

Υπήρχε τέτοια οργάνωση στο παρελθόν στην τουρκική ιστορία; 

Η απάντηση στο ερώτημα  είναι ότι «Οι Τούρκοι ζούσαν σε φυλές και όταν επιτυγχανόταν η ενότητα των φυλών, επιτυγχανόταν και η τουρκική ενότητα. Οι Ούννοι και οι Γκιοκτούρκοι είχαν κατανόηση της «υπακοής στην ανερχόμενη δύναμη». 

Με άλλα λόγια, η κατανόηση της ένωσης κάτω από τη στέγη μιας ανώτερης δύναμης, όχι με τη μάχη και το αίμα, έχει γίνει πολλές φορές στην τουρκική ιστορία, και τώρα οι Τούρκοι πρέπει να συγκεντρωθούν και να ιδρύσουν μια κοινή πολιτική οργάνωση», είπε ο Τασάγκιλ.

Αναφερόμενος για τις ‘ενώσεις’ αυτές:

Ιστορικά, όπως είναι γνωστό στην τουρκική ιστορία, η τουρκική ενότητα έλαβε χώρα την εποχή του Μέτε Χαν, ο οποίος κυβέρνησε τη Μεγάλη Αυτοκρατορία των Ούννων μεταξύ 209-174 π.Χ.

 Κατά την περίοδο του 1ου κράτους  Γκιοκτούρκ [Göktürk Devleti], η τουρκική ενότητα έλαβε χώρα κατά την περίοδο του Μουκάν Καγκάν  μεταξύ 553-571 και στη 2η περίοδο  του Γκιοκτούρκ κατά την περίοδο Καπγκάν Καγκάν.

 Όταν κοιτάμε την ευρωπαϊκή πλευρά, βλέπουμε ότι οι λαοί τουρκικής καταγωγής, δηλαδή οι μογγολικοί,  ενώθηκαν την εποχή του Αττίλα. Οι Λευκοί Ούννοι και οι Ταμπγκάτς δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν.  Όμως όλοι οι λαοί τουρκικής καταγωγής, από τα δυτικά του Καζακστάν μέχρι την Ευρώπη, ενώθηκαν.

«Ό,τι κι αν συμβεί, οι τουρκικοί λαοί πρέπει να αυξήσουν τη συνεργασία τους»

Ο καθηγητής Τασάγκιλ δήλωσε ότι από το 1991, οι δραστηριότητες ενότητας και συνεργασίας μεταξύ των Τουρκικών Δημοκρατιών κατηγορήθηκαν ως «παντουρκιστικές» από τα δυτικά κράτη και ότι τα τουρκικά κράτη (Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν) πρέπει να ενωθούν για να σχηματίζουν οργανισμό  που θα συνεργάζεται με άλλες χώρες. Επισήμανε ότι  αυτός ο οργανισμός δεν σκοπεύει να βλάψει άλλες παγκόσμιες οργανώσεις.

Ο Αχμέτ Τασάγκιλ εκτίμησε: «Ό,τι κι αν συμβεί, οι τουρκικοί λαοί θα πρέπει να αυξήσουν τη συνεργασία τους ως παγκόσμια πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα των γεγονότων που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, φάνηκε ότι οι Τούρκοι πρέπει να ενισχύσουν τον δεσμό μεταξύ τους».

Από οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άποψη, θα πρέπει να καθιερωθούν υποσυνεργασίες μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού. Οι καταστάσεις όπου υπάρχει δομή και συμφωνίες παρόμοιες με την ΕΕ θα πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο.

Η πολιτισμική μας ομοιότητα και ενότητά μας πρέπει να βγει στο προσκήνιο. Υπό αυτή την έννοια, παρουσιάζω το ιστορικό μοντέλο Γκιοκτούρκ. Γιατί ο βασικός τρόπος κατανόησης της τουρκικής ιστορίας είναι μέσω της ιστορίας του κράτους Γκιοκτούρκ.

Οι Γκιοκτούρκοι σήμερα

Σχεδόν όλοι οι λαοί τουρκικής καταγωγής έχουν σχέσεις με τους Γκιοκτούρκους σήμερα. Θα πρέπει να γίνει μια νέα συμφωνία και συνεργασία μεταξύ των Τούρκων, φέρνοντας στην ατζέντα την ιστορία των Γκιοκτούρκων.

Είμαστε πολύ συναισθηματικοί και περιμένουμε πάρα πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επιλεγεί μια πολιτική που να συνάδει με τις πραγματικότητες των χωρών της περιοχής.

Ούτε οι Τούρκοι ούτε ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών που έχουμε ιδρύσει δεν είναι αποικιοκρατική οντότητα.

Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπινες κοινότητες και κράτη με τα οποία προερχόμαστε από την ίδια ρίζα, πολιτισμό, θρησκεία και μοιραζόμαστε την ιστορία μας. Κανένα δυτικό ή ανατολικό κράτος δεν χρειάζεται να ενοχλείται από αυτό. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών μόνο και μόνο επειδή κάποιος θα θυμώσει», επεσήμανε ο καθηγητής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ