Γιατί δεν συμφέρει την Τουρκία μία πολεμική κρίση στην Ουκρανία
Mία πολεμική κρίση στην Ουκρανία θα αποβεί μοιραία για την Τουρκία σύμφωνα με το Ahval.
Η Τουρκία βασίζε την πολιτική της στην διπλωματική επίλυση, σχετικά με το ζήτημα των εντάσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Όμως η διπλωματική οδός φαίνεται «πολύ δύσκολη», καθώς οι εντάσεις της Μόσχας και του NATO αυξάνονται και οι συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας οδήγησαν σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Ινστιτούτου Εθνικών Στρατηγικών Μελετών, Τζέφρι Μάνκοφ, η Η Ρωσία αύξησε τα στρατεύματά της στα ουκρανικά σύνορα, διακινδυνεύοντας μια κλιμάκωση, η οποία αποτελεί «σοβαρή πρόκληση για το NATO».
Η επιδίωξη βαθύτερων πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων με την Ουκρανία από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται από ορισμένους συμμάχους του ως «άκρως προκλητική», συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
«Με την οικονομία της Τουρκίας να περνάει τη χειρότερη περίοδο της εικοσαετίας, την εγχώρια δημοτικότητα του Ερντογάν να χάνει ολοένα και περισσότερα ποσοστά και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ τουρκικών και ρωσικών δυνάμεων στα θέατρα επιχειρήσεων από τη Βόρεια Αφρική έως τον Νότιο Καύκασο, η Τουρκία είναι μεταξύ των μελών του NATO με τα περισσότερα να χάσουν εάν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση στα σύνορα της Ουκρανίας», γράφει ο αναλυτής.
Η Μόσχα δεν θα «ανεχτεί» άλλο τις πολιτικές της Άγκυρας εναντίον της
Η πολιτική της Τουρκίας που επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερη αυτονομία και επιρροή στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα, την έχει απομονώσει από πολλούς συμμάχους του NATO. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η ισορροπία δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα μετατοπίστηκε από την Τουρκία στη Ρωσία.
Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές σε αρκετές περιφερειακές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Λιβύης, αλλά οι δύο χώρες εξακολουθούν να επιδιώκουν μια προσέγγιση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Μάνκοφ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Μόσχα ανέχτηκε τις αντίπαλες ενέργειες της Άγκυρας εναντίον της στο παρελθόν, αλλά μπορεί να μην ανεχτεί την πολιτική της για την Ουκρανία.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΤB2 Bayraktar, που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία παίζουν σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα συγκέντρωση στρατευμάτων και εξοπλισμών στα σύνορα, αλλά το Κίεβο έχει ελάχιστες ελπίδες να αντέξει σε μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση.
Η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στη Συρία ή να ενισχύσει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας σε τομείς όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream, ωστόσο, οι ευρύτερες συνέπειες μιας ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας είναι πιθανό να είναι αρνητικές, κυρίως για την Τουρκία. Η κλιμάκωση των εντάσεων και η πιθανότητα σύγκρουσης «θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της μακροχρόνιας εξισορρόπησης μεταξύ NATO και Ρωσίας», καταλήγει ο αναλυτής.