Στην έκθεση που δημοσίευσε χθες η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, η Τουρκία ήταν μεταξύ των χωρών όπου η λογοκρισία ψηφιακού περιεχομένου περιόριζε τις δραστηριότητες αμερικανικών εταιρειών. 

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, δύο σημαντικά ονόματα από τη Γερουσία των ΗΠΑ κάλεσαν τον Πρόεδρο Μπάιντεν να πολεμήσει τις χώρες που εφαρμόζουν λογοκρισία.

Γερουσιαστές στις ΗΠΑ κάλεσαν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να καταπολεμήσει τη λογοκρισία που επιβάλλουν χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα και η Ρωσία .

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC), που συνδέεται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναφέρθηκε ότι η λογοκρισία ψηφιακού περιεχομένου σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ινδία και η Ινδονησία έχει περιορίσει τις δραστηριότητες της αμερικανικές εταιρείες τα τελευταία 5 χρόνια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ενός από τα κορυφαία έντυπα στις ΗΠΑ, επισημάνθηκε ότι αυτές οι χώρες αποτελούν σημαντικές αγορές για αμερικανικές εταιρείες όπως η Google και η Apple .

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Δημοκρατικός Ρον Γουάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Κράπο, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας των ΗΠΑ, κάλεσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει εμπορικά εργαλεία για την καταπολέμηση της λογοκρισίας σε αυτές τις χώρες.

«Η ελεύθερη έκφραση έχει μειωθεί σημαντικά στην Τουρκία»

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τη λογοκρισία από το 2016 και η ελευθερία της έκφρασης έχει μειωθεί ραγδαία. Αναφέρεται επίσης ότι πολλές ιστοσελίδες μπλοκάρονται, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιέζονται και πολλοί δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και αντιφρονούντες φυλακίζονται.

Το Bloomberg έγραψε ότι το δεύτερο μέρος της έκθεσης ITC, που αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούλιο, θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την πρόληψη των οικονομικών επιπτώσεων της λογοκρισίας στις εταιρείες.

Αναφέρεται ότι η έκθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποφάσεις βάσει του νόμου για το εμπόριο, ο οποίος προηγουμένως οδήγησε σε δασμούς κατά της Κίνας.

Ο Δημοκρατικός Ρον Γουάιντεν, εφιστώντας την προσοχή στον μηχανισμό λογοκρισίας στην Κίνα, είπε:

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι νόμοι που εμποδίζουν την ελευθερία της έκφρασης στην Κίνα εμποδίζουν επίσης τις αμερικανικές εταιρείες μέσων ενημέρωσης και τεχνολογίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ