Πώς οι Ρώσοι αποφεύγουν τις δυτικές κυρώσεις μέσω Τουρκίας (& ΗΑΕ): Η Άγκυρα κερδίζει απ΄όλους
Και τα ΗΑΕ στηρίζουν την ρωσική οικονομία
Toυρκία και ΗΑΕ αναδεικνύονται σε στρατηγικούς εταίρους της Μόσχας για να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις και να συνεχίσει να λειτουργεί την οικονομία της με αποτελεσματικό τρόπο τουλάχιστον μέχρι να προχωρήσουν τα σχέδια της σε συνεργασία με την Κίνα για την δημιουργία ενός δικού τους και ανεξάρτητου οικονομικού συστήματος.
Ένα σύστημα το οποίο όταν υλοποιηθεί δεν θα μπορούν να το προσβάλουν οι Αμερικανοί και θα επιτρέπει στις δύο υπερδυνάμεις να διατηρούν αλώβητες τις λειτουργίες τους.
Μαζί σε αυτό το σύστημα αναμένεται να συμμετέχουν Τουρκία, ΗΑΕ, Σ.Αραβία και Ινδία.
Η Ινδία μάλιστα θεωρείται ο καθοριστικός παράγοντας για το αν θα επικρατήσει γεωπολιτικά η Ανατολή έναντι της Δύσης.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία, και ιδιαίτερα τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, για να παρακάμψει τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τιμ Ας, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο όπως αναφέρει το capital.gr
Το Ντουμπάι είναι το άλλο ευάλωτο σημείο για τους δυτικούς φορείς επιβολής των κυρώσεων, είπε ο Ας σε σχόλια την Τρίτη.
“Η Δύση χρειάζεται μια ξεκάθαρη προσέγγιση προς την Τουρκία, εάν πρόκειται να πετύχει να αποκόψει τη Ρωσία από τις χρηματοοικονομικές ροές, τις αγορές και το εμπόριο”, είπε. “Είναι αρκετά σαφές ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει, και πράγματι, χρησιμοποιεί την Τουρκία”.
Η Δύση πρέπει να είναι ξεκάθαρη με την Τουρκία ότι η παραβίαση των κυρώσεων δεν θα είναι ανεκτή και θα ληφθούν μέτρα, είπε ο Ας.
“Ανεξάρτητα από τη δράση της τουρκικής κυβέρνησης, νομίζω ότι τα περισσότερα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις των δυτικών κυρώσεων”, είπε ο Ας.
“Τουλάχιστον οι ιδιωτικές τράπεζες. Είναι άκρως επαγγελματίες, έχουν ισχυρή διαχείριση κινδύνων και κατανοούν τις συνέπειες εάν εντοπιστούν να παραβιάζουν τις δυτικές κυρώσεις.
“Αλλά στο περιθώριο, κάποιοι θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Πρέπει να ενθαρρυνθούν να τηρήσουν τις κυρώσεις”.
Τουρκικές κρατικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Halkbank, έχουν εμπλακεί στις προσπάθειες του Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μέσω της διαβόητης υπόθεσης του τουρκοϊρανού λαθρεμπόρου Ρεζά Ζαράμπ.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία θα συμμετάσχει στη Δύση για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας ζήτησε από ομολόγους σε έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να αναστείλουν όλες τις συναλλαγές μέσω του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir.
Οι τράπεζες στην Τουρκία και αλλού θα πρέπει να σταματήσουν να δέχονται κάρτες Mir στα ΑΤΜ τους και να καταστήσουν αδύνατη τη χρήση αυτών των καρτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις μεταφορές από άτομο σε άτομο, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.
Οι Ρώσοι σπεύδουν στις τουρκικές τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για τις αποταμιεύσεις τους, αφού οι ρωσικές αρχές επέβαλαν ελέγχους κεφαλαίων, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Dünya, η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Τουρκίας.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις είναι επίσης αισιόδοξες για αύξηση εμπορίου με τη Ρωσία αφού το ενδιαφέρων μετατοπίστηκε προς αυτές από τις αντίστοιχες ρωσικές, είπε η Dünya.
Εξήντα ρωσικά αεροσκάφη έχουν “βαπτιστεί” ως τουρκικής προέλευσης, ενώ ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα ιδρύσουν νέες εταιρείες στην Τουρκία προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο βιομηχανικός ιστότοπος airlinehaber.com.
Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μισθώνουν περισσότερα από 700 αεροπλάνα από ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες ανησυχούν ότι μπορεί να χρειαστεί να τα ανακαλέσουν για να συμμορφωθούν με το καθεστώς κυρώσεων, ανέφερε ο ιστότοπος.
“Η Τουρκία φαίνεται να είναι το έδαφος για τους Ρώσους που προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις”, είπε ο Ας.
Η Τουρκία μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσον αφορά την τουριστική της βιομηχανία και το κόστος της ενέργειας, είπε ο Ας. Η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που καταναλώνει, ενώ οι Ρώσοι είναι η μεγαλύτερη πηγή επισκεπτών για την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Η Ουκρανία προμήθευσε 2,5 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.
Ο Ας είπε ότι η Δύση θα πρέπει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της σύγκρουσης.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί στο 54,4% ετησίως. Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της πέρυσι αφού οι επενδυτές και πολλοί Τούρκοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Όμως ακόμα κι αν προσφέρει χρήματα η Δύση, τα σχέδια του ερντογανικού κράτους είναι εντελώς διαφορετικά.
Ο προσανατολισμός του Ερντογάν είναι προς την Ανατολή. Ξέρει ότι κάτι μεγάλο ετοιμάζεται εκεί…
Στο μεταξύ όμως η Άγκυρα κερδίζει απ’ όλους και η Δύση είναι διατεθειμένη να της δώσει ανταλλάγματα εις βάρος της Ελλάδας, την οποία θεωρεί δεδομένη.