Το πρώτο εγχώριας κατασκευής άρμα μάχης της Τουρκίας, το Altay, θα διαθέτει τελικά κινητήρα Νότιας Κορέας, αφού δεν κατάφερε να τον εξασφαλίσει από τη Γερμανία.

Η εξέλιξη αυτή θα επιταχύνει την ολοκλήρωση του νέου τουρκικού «όπλου». Η Τουρκία δοκιμάζει επί του παρόντος το σύστημα ισχύος του κινητήρα, ανέφερε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας, και περιμένει το Μάιο «να δει το άρμα μάχης  να κινείται  με αυτόν τον κινητήρα».

Η Τουρκία ξεκίνησε αρχικά διαπραγματεύσεις για το άρμα μάχης Altay με τη Γερμανία, αλλά οι συνομιλίες έμειναν στάσιμες από το 2017 λόγω των εντάσεων μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας και από το γερμανικό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.

Η κατασκευαστική κοινοπραξία Τουρκίας-Κατάρ του τανκ, BMC, ξεκίνησε το 2020 συνομιλίες με τη νοτιοκορεατική Hyundai Rotem για την επίλυση του προβλήματος και η BMC το 2021, κατέληξε σε συμφωνία με δύο εταιρείες  της Νότιας Κορέας, την Doosan Infracore Co. και την S&T Dynamics Co., για τον κινητήρα και την παράδοσή του.

Το  πρόγραμμα του Altay αποτελείται από δύο φάσεις – Τ1 και Τ2. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει κατασκευή 250 μονάδων και η τελευταία μια βελτιωμένη έκδοσή του. Η Τουρκία επιδιώκει να κατασκευάσει έως και 1.000 άρματα μάχης Altay, τόσο για τις δικές της ένοπλες δυνάμεις όσο και για εξαγωγές

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ