Το «όχι» του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στο ΝΑΤΟ σε ότι αφορά την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας ανεξάρτητα με την κατάληξή του, μόνο γεωπολιτικά οφέλη θα προσφέρει στην Άγκυρα.

Η Δύση αν δεν καταφέρει να εντάξει τις δύο χώρες θα υποστεί σοβαρό γεωπολιτικό πλήγμα σε μία περίοδο που επιδιώκει να δείχνει στις κοινωνίες της (ασχέτως αν δεν ισχύει) ότι υπερισχύει της Ρωσία σε όλα τα επίπεδα (από στρατιωτικά ζητήματα μέχρι το… σκάκι, τέτοια είναι η έκταση της παράνοιας που κυριαρχεί πλέον στους Δυτικούς).

Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών κυβερνήσεων της ΝΔ Γιάννης Βαληνάκης δεν έχει την ίδια άποψη με την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι ο «εκβιασμός» του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για το «όχι» στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στην Συμμαχία θα του γυρίσει «μπούμερανγκ».

Μάλιστα όπως λέει χαρακτηριστικά «απορώ με αυτές τις εκτιμήσεις».

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει εκλογικά κέρδη σε μία προεκλογική χρονιά ορθώνοντας το πολιτικό του ανάστημα.

Αποκτά πολιτικά κέρδη σε μουσουλμανικό και αφρικανικό κόσμο.

Φυσικά διατηρεί την στρατηγική του σχέση με την Ρωσία, γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι για την Μόσχα, ειδικά στην περίπτωση της Φινλανδίας να μην ενταχθούν οι χώρες αυτές στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία είναι μία χώρα με κοινή συνοριογραμμή με την Ρωσία, μήκους 1.300 χλμ.

Μία τέτοια συνοριογραμμή, με υποδομές του ΝΑΤΟ από πίσω της θα αποτελούσε ένα συνεχές μέτωπο αποσταθεροποίησης για την Ρωσία.

Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι από εκεί και μόνο θα μπορούν να εισέρχονται μεγάλοι αριθμοί δολιοφθορέων και κατασκόπων εντός της ρωσικές επικράτειας με ότι κι αν σημαίνει αυτό για την χώρα.

Σημειώνεται ότι μία παρόμοια κατάσταση επιχείρηση η Δύση να δημιουργήσει τον Ιανουάριο στο Καζακστάν με επιχείρηση ανατροπής της φιλορωσικής κυβέρνησης, με υποτιθέμενη λαϊκή εξέγερση η οποία φυσικά είχε υποκινηθεί από δυτικά κέντρα.

Και το Καζακστάν διαθέτει μία πολύ μεγάλη κοινή συνοριογραμμή με την Ρωσία, σε πολύ ευαίσθητο σημείο για την ρωσική ασφάλεια.

Άλλο πλεονέκτημα που αποκτά η Τουρκία είναι η ικανοποίηση του αιτήματός της για την προμήθεια 40 νέων F-16 Viper και εκσυγχρονισμού άλλων 80 παλαιότερου τύπου στο ίδιο επίπεδο στα πλαίσια του να αποσπάσουν οι ΗΠΑ το «ναι» από τους Τούρκους.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι Τούρκοι θα το πάνε ακόμα πιο μακριά ζητώντας και την είσοδό τους εκ νέου στο πρόγραμμα των F-35, όχι τόσο γιατί τους ενδιαφέρει πλέον αλλά γιατί έτσι θα αποκομίσουν τεχνογνωσία για το δικό τους μαχητικό 5ης γενιάς το TF-X.

Δηλαδή ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα κερδίσει 4 απτά ανταλλάγματα. Το μόνο χάνει είναι ότι η Δύση θα είναι οργισμένη μαζί του, αλλά ποσώς το ενδιαφέρει αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς η Δύση τον απεχθάνεται και τον θέλει εκτός πολιτικού  παιχνιδιού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ