«Και τώρα σκέψου την Ελλάδα», αναφωνούν τα τουρκικά ΜΜΕ για το νέο τουρκικό πύραυλο Κουσγκουν (Kuzgun) ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει τις δοκιμές του σε λίγες ημέρες από σήμερα.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα «η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την πρώτη εκτόξευση του αρθρωτού κατευθυνόμενου πυραύλου Kuzgun, που αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK SAGE.

Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται να γίνουν οι πρώτες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Kuzgun, που αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ της Τουρκίας, ειδικά στο Αιγαίο», λένε τα δημοσιεύματα και συνεχίζουν:

«Οι πύραυλοι Kuzgun, που αποτελούνται από 3 εκδόσεις  μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαχητικά αεροσκάφη, F-16, Hürjet και Hürkuş, καθώς και σε οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα όπως τα Akıncı, Aksungur και Anka.»

Ο διευθυντής της TÜBİTAK SAGE, Gürcan Okumuş, δήλωσε σχετικά ότι «αντίστοιχα συστήματα  υπάρχουν ακρίτα στον κόσμο αλλά σχεδιάζουμε να είμαστε πολύ μπροστά από αυτούς όσον αφορά το κόστος και την αποτελεσματικότητα»

Το πλέον επικίνδυνο για το Πολεμικό Ναυτικό είναι το Kuzgun-SS και πιο ειδικά η έκδοση που είναι εξοπλισμένη με αισθητήρα IIR/CCD, ο οποίος μπορεί σύμφωνα με τους Τούρκους να εντοπίσει και να εγκλωβίσει ακόμη και κινούμενους στόχους.

Το συγκεκριμένο τουρκικό πυρομαχικό εκτιμάται ότι είναι το πλέον επικίνδυνο για το ΠΝ από όλη την οικογένεια των πυρομαχικών Kuzgun για τέσσερις βασικούς λόγους που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις αποστολές TASMO.

Πιο ειδικά το πυρομαχικό Kuzgun-SS (IIR/CCD – Imaging Infra-Red /Charge-Coupled Device) μπορεί να εξαπολυθεί από ένα μαχητικό σε απόσταση έως και 110 χλμ από ύψος 40.000 ποδών με ταχύτητα άφεσης 0,9 Mach, αφού έχει λάβει από το μαχητικό πληροφορίες για την θέση και την πορεία του στόχου.

Το πυρομαχικό κατευθύνεται προς το στόχο ανεμοπορόντας δηλαδή χωρίς να εκπέμπει θερμικό ίχνος αφού δεν διαθέτει κινητήρα, οι άλλες όμως δύο εκδόσεις θα διαθέτουν κινητήρες,.

Αυτό εξαφανίζει οποιαδήποτε δυνατότητα εξουδετέρωσης του πυρομαχικού από τον πύραυλο RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) ακόμη και της πλέον προηγμένης έκδοσης Block2 αφού δεν υπάρχει θερμικό ίχνος…

Επιπλέον το τουρκικό πυρομαχικό δεν μπορεί να καταστραφεί από την έκδοση RIM-116 RAM Block2 καθότι δεν εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικό ίχνος που θα μπορούσε να εντοπιστεί από το δεύτερο αισθητήρα της έκδοσης αυτής του αμερικανικού πυραύλου.

Στην πραγματικότητα το τουρκικό πυρομαχικό αποτελεί μια «βουβή» ηλεκτρομαγνητικά και «αόρατη» απειλή αφού δεν εκπέμπει ακτινοβολία μέσω κάποιου ραντάρ καθοδήγησης και δεν παράγει θερμικό ίχνος.

Τέλος, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που ακυρώνει την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε άλλου πιθανού μέσου που τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού διαθέτουν για την εξουδετέρωση ανάλογων απειλών, είναι ο τεράστιος πραγματικά αριθμός πυρομαχικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια και μόνο αποστολή κατά των ελληνικών πλοίων από μόλις τέσσερα τουρκικά F-16 Block40.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ