Το  Σάββατο, τουρκικό πολεμικό πλοίο έδεσε στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα, πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, γράφει η αιγυπτιακή Shorouk News.

«Σήμερα το πρωί (Σάββατο) φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Χάιφα με ένα αμερικανικό πλοίο του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ θα τους φιλοξενήσει για λίγες μέρες».

Το κανάλι αποκάλυψε ότι οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν στο πλήρωμα του τουρκικού πλοίου, το οποίο έφτασε στο λιμάνι της Χάιφα στις 9:30 τοπική ώρα, να βγει στη στεριά.

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος του πλοίου ανέφερε σε δήλωσή του:

«Το ισραηλινό ναυτικό παρέλαβε το πλοίο και το σχέδιο του πληρώματος ήταν να περιοδεύσει στη Βηθλεέμ και την Ιερουσαλήμ, αλλά ο εκπρόσωπος του (ισραηλινού) Υπουργείου Εσωτερικών στο λιμάνι της Χάιφα αρνήθηκε να τους επιτρέψει να αποβιβαστούν από το πλοίο, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν διαβατήρια».

«Αν οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ που δεν πρέπει να μπαίνουν σε καμία χώρα με διαβατήρια, φέρουν κάρτα στρατιώτη του ΝΑΤΟ και σε όλες τις χώρες του κόσμου ελλιμενίζονται και βγαίνουν στην παραλία».

Διευκρίνισε ότι η άρνηση των ισραηλινών αρχών στην αποβίβαση του πληρώματος του τουρκικού πλοίου ήρθε παρά το αίτημα του πληρώματος στο Ισραήλ από χθες Παρασκευή.

Η τουρκική φρεγάτα συνοδεύει το αμερικανικό πυραυλικό πλοίο «Forrest Sherman».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η αγκυροβόληση των δύο πλοίων στο λιμάνι της Χάιφα εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας και της υποστήριξης του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ.

Το ισραηλινό κανάλι ολοκλήρωσε την έκθεσή του λέγοντας: «Το τουρκικό πλοίο δεν έχει προγραμματισμένες κοινές δραστηριότητες με τον ισραηλινό στρατό, συμπεριλαμβανομένων υποδοχής, εκπαίδευσης ή συναντήσεων, και τα πλοία του τουρκικού ναυτικού δεν έχουν ελλιμενιστεί στο Ισραήλ εδώ και 12 χρόνια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο, την οποία ακολούθησαν αμοιβαίες επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών, συνέβαλε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ μετά από ένταση που διήρκεσε περισσότερο από 10 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ