Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν  προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με την προμήθεια των σαράντα νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό ογδόντα παλαιότερων τουρκικών μαχητικών F-16 στο ίδιο επίπεδο και όπως αποκάλυψε η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί «εντός ενός ή δύο μηνών».

Σημειώνεται ότι τους όρους που περιόριζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατήργησε η έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου περί Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023, που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος της προμήθειας νέων μαχητικών αλλά και αναβάθμισης παλαιοτέρων χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση χρήσης.

Ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και βουλευτής του AKP στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πρόσφατα ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και αρκετά μέλη της βουλής έχουν μια θετική προσέγγιση σχετικά με την αγορά F-16 από την Τουρκία και είπε: “Η έγκριση του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για να προχωρήσει. Ήμασταν εκεί ως αντιπροσωπεία για τη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. Στην ανταλλαγή ιδεών που κάναμε, πολλά από τα θέματα που θέσαμε έγιναν δεκτά”.

Τώρα ο Καλίν έκανε δηλώσεις για το θέμα αυτό σε ζωντανή μετάδοση στο CNN Turk.

Απαντώντας στην ερώτηση «Θα δώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες F-16 στην Τουρκία;» ο Καλίν   είπε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι η νέα δομή θα προκύψει μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Δεν είναι εύκολο να κάνουμε μια ακριβή εκτίμηση, αλλά φαίνεται πιθανό ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους έναν ή δύο μήνες. Όταν συμβεί αυτό, το ζήτημα των F-16 θα επιλυθεί τόσο από άποψη εκσυγχρονισμού (των υπαρχόντων)  όσο και την αγορά νέων F-16».

Τις προηγούμενες ημέρες, ορισμένοι Αμερικανοί γερουσιαστές υπέβαλαν κάποια άρθρα με στόχο τη δέσμευση της πώλησης των F-16 Block 70 στην Τουρκία υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τα προαναφερθέντα άρθρα προορίζονταν να προστεθούν στον νόμο περί προϋπολογισμού του 2023 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA).

Ωστόσο, οι τροποποιήσεις που προετοιμάστηκαν από Γερουσιαστές των ΗΠΑ αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας.

Έτσι, δεν έχει μείνει κανένα νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ που να περιορίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Τα προσχέδια του Νόμου για τον Προϋπολογισμό του 2023 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA), που εκπονήθηκαν ξεχωριστά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, θα συζητηθούν στη Μικτή Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες.

Εάν η Μικτή Επιτροπή δεν εγκρίνει το νομοσχέδιο για τα F-16 που εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων (που περιέχει τους δύο περιορισμούς), όλοι οι παράγοντες που περιορίζουν την προμήθεια της Τουρκίας με F-16 Block 70 θα αφαιρεθούν.

Οι δύο όροι ήταν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ αλλά παύουν πλέον να υπάρχουν.

«Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στην G20»

Ο εκπρόσωπος του προέδρου ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναφέρει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πώς έπεισε τον Πούτιν να ενεργοποιήσει ξανά τον διάδρομο των σιτηρών.

Ο Καλίν αξιολόγησε επίσης τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την ίδρυση μεγάλου κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία.  Επεσήμανε ότι οι ενεργειακές υποδομές και οι αγωγοί της Τουρκίας είναι κατάλληλοι για τη μεταφορά αυτής της χωρητικότητας.

Σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εντάσεις με την Ελλάδα, ο Καλίν είπε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία, δεν έχει τέτοια δύναμη, δεν έχει τέτοια ικανότητα», είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό  των ελληνικών νησιών είπε πάλι το γνωστό ψευδές αφήγημα περί «αποστρατιωτικοποίησης» και ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αναδυθεί απειλή για την Τουρκία από τα νησιά. Και οι Έλληνες και οι Αμερικανοί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ή περίπτωση να γίνει ένα λάθος βήμα εκεί», είπε ο Καλίν.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα κάνει εκλογές και ως εκ τούτου προσπαθεί να σύρει την Τουρκία στην προεκλογική εκστρατεία: «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ανέβει πάνω από το αντιτουρκικό κύμα που εμφανίζεται στη Δύση κατά καιρούς», εκτίμησε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ