Γιατί ο Ρ.Τ.Ερντογάν εξακολουθεί να θέλει εκλογές στις 14 Μαΐου;
Ποια άλλη ημερομηνία είναι στο τραπέζι;
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να κλιμακώσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στην Τουρκία μετά το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου της 6ης Φεβρουαρίου, εμμένοντας στο εκλογικό χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει, καθώς προσπαθεί να ανεβάσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του πριν από ένα πιθανό πλήγμα στην οικονομία.
Ο Ερντογάν και ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πραγματοποίησαν συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά μιας αναβολής της εκλογικής αναμέτρησης για τη διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση των συνομιλιών.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν να εμμείνουν στη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου, αν και παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να στηθούν οι κάλπες στις 18 Ιουνίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό ισχύει παρά τις δύο νέες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν τη Δευτέρα την ίδια περιοχή της Τουρκίας. Πάνω από 42.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία από τους σεισμούς πριν από δύο εβδομάδες, ενώ στη ζώνη της καταστροφής ζουν περί τα οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόρων, δηλαδή περίπου το 14% του εκλογικού σώματος, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια εξ αυτών έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.
Πλέον, το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της χώρας αναμένεται να αποφανθεί εάν και πώς θα στηθούν κάλπες εκεί.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλους πονοκεφάλους στον Ερντογάν, που ετοιμαζόταν για μια από τις δυσκολότερες εκλογικές αναμετρήσεις των δύο δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία.
Η καταστροφή και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι σαθρές κατασκευές, η μη τήρηση των οικοδομικών κανονισμών, η πολεοδομική πολιτική της κυβέρνησης και η ολιγωρία αναφορικά με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στους σεισμούς πυροδότησαν οργή κατά του Ερντογάν, που υποσχέθηκε ταχεία ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής με κόστος πολλών δισ. δολαρίων και ανέγερση αντισεισμικών κτιρίων, ενώ μοίρασε επιδόματα στους σεισμόπληκτους.
Αν και μια αναβολή των εκλογών θα έδινε στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να σταθμίσει τις προτεραιότητες και να διαχειριστεί την κρίση, ο Ερντογάν επιδιώκει μια ταχεία έναρξη της προσπάθειας ανοικοδόμησης και εμμένει στο χρονοδιάγραμμα για τις κάλπες ως έναν τρόπο επίδειξης δύναμης.
Ταυτόχρονα, φοβάται ότι μια αναβολή θα μπορούσε να συμπέσει με περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, την ώρα που μεγάλη μερίδα της τουρκικής κοινωνίας στενάζει υπό τη χειρότερη κρίση διαβίωσης εδώ και είκοσι χρόνια, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.
H εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης επέμεινε στη διεξαγωγή των εκλογών στην αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία της 18ης Ιουνίου, και ο Ερντογάν δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι προσπαθεί να αποφύγει την αναμέτρηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο Ερντογάν έχει πει προηγουμένως πως θα εκκινήσει επίσημα την εκλογική διαδικασία περί τις 10 Μαρτίου, ώστε να στηθούν οι κάλπες στα μέσα Μαΐου, κι αν δεν το κάνει, η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου. Μετάθεση των εκλογών μετά από αυτή την ημερομηνία δεν επιτρέπεται από το ισχύον Σύνταγμα της Τουρκίας, παρά μόνον σε περιόδους πολέμου.