Την άρση οποιουδήποτε περιορισμού της αμερικανικής κυβέρνησης στην εξαγωγή τεχνολογίας στην Τουρκία, προανήγγειλε η εταιρία Raytheon, η οποία επιθυμεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα αντιβαλλιστικής άμυνας Τ-LORAMIDS που εκκίνησε προσφάτως εκ νέου η Άγκυρα.

Το σύστημα Patriot προωθείται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των τουρκικών ΕΔ για ένα σύστημα που θα προσφέρει αντιαεροπορική άμυνα περιοχής με αντιβαλλιστική ικανότητα, προκειμένου να αποκτηθεί εθνική ικανότητα αντιμετώπισης τέτοιων απειλών.

Η απαίτηση του Στρατού της Τουρκίας έρχεται γάντι με τις ανάγκες στρατηγικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη αντιβαλλιστικής άμυνας και εκεί «πατάει» και η υποψηφιότητα της Raytheon (κατασκευάστριας των Patriot) αναφέροντας μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση ότι: « Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το πρόγραμμα T-LORAMIDS καλύπτει κρίσιμη απαίτηση αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ»!

Η κίνηση αυτή από αμερικανικής πλευράς ερμηνεύεται ως μια ένδειξη αλλαγής πολιτικής στο ζήτημα εξαγωγής τεχνολογίας προς την Άγκυρα καθώς στο παρελθόν αμερικανικές αμυντικές εταιρίες είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην προώθηση των συστημάτων τους σε τουρκικούς διαγωνισμούς.

Και αυτό διότι οι απαιτήσεις της Άγκυρας για αυξημένο ποσοστό συμπαραγωγής με πρόσβαση σε πηγαίους κωδικούς λογισμικού προσέκρουε στις αυστηρές διατάξεις του νόμου περί εξαγωγής οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αφορά το αίτημα της Τουρκίας να αποκτήσει μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper κάτι που απορρίφθηκε για τους παραπάνω λόγους καθώς είναι γνωστό ότι ακόμη και χώρες με στενή συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ανάλογους περιορισμούς.

Ο τουρκικός διαγωνισμός για το νέο αντιβαλλιστικό σύστημα ύψους 4 δις.$ αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τέσσερις εταιρίες μεταξύ των οποίων η Raytheon και τη Lockheed Martin,με το Patriot (PAC-3), η ρωσική  Rosoboronexport με τα συστήματα S-300/S-400, η κινεζική CPMIEC (China Precision Machinery Export-Import Corp.),με το HQ-9 και η ιταλική γαλλική κοινοπραξία Eurosam, με το SAMP/T Aster 30.

Η πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα ζητώντας βελτιωμένες προσφορές εντείνει πλέον – όπως αναφέρουν αμυντικοί αναλυτές – τον εμπορικό ανταγωνισμό ενώ έχουν ζητηθεί λύσεις για μεγάλο ποσοστό εγχώριας συμπαραγωγής σε συνεργασία με  τουρκικές εταιρίες.

Ήδη αναφέρεται στενή συνεργασία της Raytheon με τουρκικές εταιρίες όπως η Aselsan και Roketsan για τη συμπαραγωγή συστημάτων των Patriot.

Το πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει την απαίτηση του τουρκικού επιτελείου για σύστημα αντιαεροπορικής αντιβαλλιστικής ικανότητας – η οποία σήμερα δεν υφίσταται – σε συνδυασμό με σύστημα αεράμυνας περιοχής στη νέα κλάση φρεγατών TF-2000, η οποία θα ναυπηγηθεί για το τουρκικό Ναυτικό.

Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση της τουρκικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο ισοζύγιο δυνάμεων της περιοχής και ιδιαίτερα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ελληνικών Ε.Δ που θα απαιτηθεί να αντιμετωπίσουν νέα δεδομένα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους. 

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ