Bloomberg: Η Τουρκία ζήτησε από την Γερμανία την προμήθεια 20 μαχητικών Eurofighter Trache 3
Θα βρεθούν αντίπαλα των Rafale πάνω από το Αιγαίο;
- H Tουρκία ζήτησε 20 μαχητικά EF-2000 Eurofighter Typhoon Tranche 3, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Η αίτηση ήταν αναμενόμενη καθώς συζητείται εδώ και πολύ καιρό το σχετικό αίτημα και μάλιστα η Άγκυρα είχε απειλήσει εμμέσως τις ΗΠΑ ότι αν καθυστερήσει η πώληση των F-16 Viper και η απόφαση εκσυγχρονισμού των 79 θα ήταν μονόδρομος η αγορά των EF-2000 Eurofighter.
Η αρχική συζήτηση είχε γίνει με την Βρετανία για την απόκτηση EF-2000 Eurofighter αλλά της έκδοσης Tranche 1.
Τώρα όμως που έχει εγκριθεί δημιουργεί απορία η αίτηση προμήθειας.
Προφανώς η Άγκυρα έχει άλλα πράγματα στο μυαλό της: Την κατανόηση και την επίλυση ορισμένων τεχνολογικών προβλημάτων, την «έτοιμη λύση», ενός σύγχρονου δικινητήριου μαχητικού για να βοηθήσει στην παραγωγή του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς T-FX, αλλά και για να αντικαταστήσει άμεσα τα «αρχαία» F-4E Terminator.
Το αίτημα δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι αφορά, αλλά πολύ δύσκολα θα αφορά μη μεταχειρισμένα για να μπορέσουν να ενταχθούν σύντομα στην τουρκική Αεροπορία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Ο.Σολτς και ο ηγέτης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται ότι θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg, η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να απαντήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα.
Η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει το στόλο των αεροσκαφών F-4 και ο εκσυγχρονισμός της Αεροπορίας της χώρας έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν από τότε που οι ΗΠΑ έδιωξαν τη χώρα το 2019 από το πρόγραμμα αγοράς — και βοήθειας στην κατασκευή — πιο προηγμένου F -35 της Lockheed Martin.
Σε ότι αφορά το κόστος των νέων EF-2000 αυτό είναι κάτι παραπάνω από τεράστιο: Το Κατάρ πλήρωσε 24 EF-2000 αξίας 6,7 δισ.$ (280 εκατ. $ έκαστο)!
Είναι ένα εξαιρετικό μαχητικό, ειδικά στις αερομαχίες, ανώτερο από τα F-16 καθώς διαθέτει επιτυγχάνει ταχύτητες άνω του 1 Mach χωρίς καν να χρειαστεί μετάκαυση
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, για να πωληθούν Eurofighter στην Τουρκία, θα πρέπει να συμφωνήσουν, πέρα από τους Βρετανούς (οι οποίοι έχουν εν τω μεταξύ, τους περασμένους μήνες άρει όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία), και οι Γερμανοί, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.
Ως προς τη δυνατότητα ενσωμάτωσής του στο τουρκικό οπλοστάσιο, είναι κάτι που θα χρειαστεί χρόνο, ωστόσο είναι εύκολη συγκριτικά με αυτό που θα ίσχυε για ένα μη ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος.
Επιπλέον, για την απόκτηση των «φονικών» Meteor απαιτείται και η συγκατάθεση των Γάλλων και των Σουηδών.
Συγκριτικά με το Rafale, πρέπει να σημειωθεί πως τα δύο αεροσκάφη είναι σχετικά παρόμοιας φιλοσοφίας.
Το Eurofighter Typhoon έχει όμως σαφώς καλύτερες κινηματικές επιδόσεις, με έμφαση στη μεταφορά οπλικού φορτίου και τα εξαιρετικά επίπεδα ελέγχου και ευελιξίας ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες (κάτι που το καθιστά ικανότερο σε κλειστή αερομαχία).