Ο Ρ.Τ.Ερντογάν περιμένει να κερδίσει τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών για να εγκαινιάσει τον «Αιώνα της Τουρκία»!
Θα μπορέσει η αντιπολίτευση να ανατρέψει τα δεδομένα;
Kόντρα σε όλα τα προγνωστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι απλώς κέρδισε τον πρώτο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών πριν από δύο εβδομάδες, αλλά εξασφάλισε και ένα ποσοστό ασφαλείας 49,62% που του επιτρέπει να εμφανίζεται πλέον ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον δεύτερο γύρο που διεξάγεται σήμερα και αν επιβεβαιωθεί τότε θα πρέπει να περιμένουμε πολλά καθώς έχει υποσχεθεί τον «Αιώνα της Τουρκίας».
Ο συνασπισμός των κομμάτων της ενωμένης αντιπολίτευσης υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών καθώς έλαβε το 44,89% των ψήφων και τα περιθώρια ελιγμών του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν ήταν μεγάλα.
Ετσι, ο Ερντογάν θα παραμείνει κυρίαρχος, έχοντας ξεπεράσει ήδη τον Μουσταφά Κεμάλ σε διάρκεια παραμονής στην εξουσία και έχοντας συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες γύρω από αυτόν.
O Τούρκος πρόεδρος θα διεκδικήσει σήμερα μία ακόμη πενταετία στο τιμόνι της χώρας εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, ύστερα από ένα φονικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και στη σκιά σοβαρών κατηγοριών εις βάρος της κυβέρνησής του για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει διαχειριστεί στο παρελθόν πολλές και πιθανώς σοβαρότερες κρίσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται μία καταδίκη σε φυλάκιση, ένα αποτυχημένο πραξικόπημα και μια σειρά από μαζικές διαδηλώσεις. Από όλα αυτά όχι μόνο κατάφερε να βγει αλώβητος αλλά φαίνεται πως συχνά κατάφερε να βγει και κερδισμένος.
«Δεν είδαμε μόνο τη δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας στην κάλπη στις 14 Μαΐου, αλλά γίναμε επίσης μάρτυρες του ξεφουσκώματος των ψεύτικων αντιλήψεων. Ποιες ήταν λοιπόν αυτές; Ήταν οι συκοφαντίες περί «δικτατορίας» στην Τουρκία. Ήταν οι ύπουλες ψυχολογικές πιέσεις από τον διεθνή Τύπο.
Ήταν τα ψέματα και οι εξαπατήσεις που επαναλάμβανε η αντιπολίτευση. Ήταν η πολιτική του φόβου που τροφοδοτήθηκε από τον πρόεδρο του CHP (σ.σ. του κ. Κιλιτσντάρογλου που ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος) και την παρέα του» ανέφερε ο κ. Ερντογάν με ανάρτησή του στο Twitter μόλις την περασμένη Πέμπτη.
Και συνέχισε: «Αποδείξαμε ότι οι ισχυρισμοί περί δικτατορίας είναι καθαρή ανοησία. Δείξαμε ότι το έθνος μας δεν μπορεί να επηρεαστεί από τα εξώφυλλα των περιοδικών. Δείξαμε ότι η βούληση του τουρκικού έθνους δεν μπορεί να αλυσοδεθεί. Δείξαμε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να κερδηθούν με ψέματα, συκοφαντίες και φόβο.
Εκτός από πολλά άλλα γεγονότα, δείξαμε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο το επίπεδο ωριμότητας της δημοκρατίας μας τα τελευταία 21 χρόνια και την προνοητικότητά μας. Το πετύχαμε αυτό μαζί με 85 εκατομμύρια ανθρώπους, ανεξάρτητα από το ποιο πολιτικό κόμμα ψήφισαν. Ελπίζω ότι μετά την 28η Μαΐου, όλα αυτά τα επιτεύγματα της χώρας μας θα συνεχιστούν. Μαζί, θα το πάμε πολύ πιο μακριά».
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάντως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει αποκτήσει σημαντικούς συμμάχους, που δεν είναι άλλοι από τα φιλοκουρδικά κόμματα της χώρας, που δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν τον προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των εκλογών και όλοι πλέον περιμένουν τα αποτελέσματα για να δουν αν θα αντραπούν τα δεδομένα (μετά την καταμέτρηση και των ψήφων των κατοίκων του εξωτερικού).
Δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα του Ερντογάν με 7,5 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα δίνει 53,7% στον Ερντογάν και 46,3% στον Κιλιτσντάρογλου.
Η δεύτερη δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα του Ερντογάν και πάλι με 4 μονάδες διαφορά. Και συγκεκριμένα 51,9% για τον Ερντογάν και 48,1% για τον Κιλιτσντάρογλου.
Η Τουρκία του Ερντογάν έχει βλέψεις για περιφερειακή ηγεμονία και παγκόσμια εμβέλεια ενός (σχεδόν) ισότιμου συνομιλητή των μεγάλων δυνάμεων.
Στις 24 Ιουλίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Θα την αμφισβητήσει και θα θέσει ως άμεσο στόχο την αναίρεση/αναθεώρησή της;
Πάντως συνδέει την εξωτερική πολιτική με τα επιτέυγματα της αμυντικής βιομηχανίας η οποία συνεχίζει ακάθεκτη χρηματοδοτούμενη αφειδώς.