Η Τουρκία εντόπισε κοιτάσματα σε Μαύρη Θάλασσα και Καστελόριζο – Τι μεταδίδει το Bloomberg
Πληροφορίες ότι η Τουρκία ανακάλυψε ενεργειακό κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασα μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και νότια του Καστελόριζου αποκαλύπτει Τούρκος ενεργειακός εμπειρογνώμονας.
Σημειώνεται ότι τα δύο άτομα αυτά μίλησαν στο Bloomberg μετά τις αναφορές Ρ.Τ.Ερντογάν στην ομιλία του το απογευμα της Τετάρτης ότι θα ανακοινώσει «καλά νέα» την Παρασκευή που θα δώσουν νέα ώθηση στο τουρκικό έθνος.
Για την ώρα, πάντως, το βάθος στο οποίο φέρεται να εντοπίστηκε το κοίτασμα αλλά και το κατά πόσο θα είναι εφικτή η εξόρυξή του παραμένει άγνωστο.
Η αινιγματική αναφορά Ερντογάν έδωσε, πάντως, ώθηση στην τουρκική λίρα η οποία κέρδισε 2% έναντι του δολαρίου.
Παρόμοια άνοδο κατέγραψε και ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ είχε ανακοινώσει έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα από το γεωτρύπανο Fatih.
Πιο σημαντικά είναι τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου που φαίνεται να έχει εντοπίσει το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου.
Όπως φημολογείται στην διεθνή ενεργειακή αγορά ότι το Oruc Reis εντόπισε στις έρευνές του τα λεγόμενα «ένυδρα αέρια» – τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα τις έρευνες.
Ο Τούρκος ενεργειακός εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ αποκάλυψε ότι: «Η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά αποδεικνύεται ότι το κύριο ζήτημα είναι τα ένυδρα αέρια της Μεσογείου. Δεν είναι μόνο τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και αυτά τα αποθέματα εκτιμάται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα ένυδρα αέρια. Μια μονάδα ένυδρου αερίου ισούται με 30 μονάδες φυσικού αερίου. Τώρα φανταστείτε το ισοδύναμο σε χρήματα. Το ένυδρο υπεράκτιο αέριο νότια του Καστελόριζου είναι το ίδιο με το φυσικό αέριο σχιστολιθικού εδάφους».
Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου βρίσκονται σε περιοχές με μόνιμο στρώμα πάγου στη γη ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα ιζημάτων. Οι υδρίτες είναι σε στερεή μορφή στο υπέδαφος.
Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου ή υδριτών μεθανίου, θεωρούνται πολύ στρατηγικά πιο κρίσιμα από το φυσικό αέριο. Σήμερα εκτιμάται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πηγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από κοινού.
Έχουν βρεθεί τεράστιες ποσότητες ένυδρου μεθανίου αλλά στις πολικές περιοχές, ενώ σε ιζηματογενείς κοιλότητες κατά μήκος των ηπειρωτικών παράκτιων περιοχών που είναι πολύ πιο κοντά στις περιοχές με υψηλό πληθυσμό λέγεται ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα εντοπίστηκε από το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση;