Η αντιπολίτευση υποστηρίζει έναν Αλβανό για πρωθυπουργό. 

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE,  Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση να αναλάβει ο Αφρίμ Γκάσι της Εναλλακτικής την εντολή για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Δεσμεύτηκε μάλιστα να βοηθήσει στην εξασφάλιση των απαραίτητων ψήφων για να περάσει η πρόταση αυτή χωρίς προβλήματα στο κοινοβούλιο. 

«Με 61 ψήφους, ας σταθούμε πίσω από το όνομα του Αφρίμ Γκάσι», είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει αυτός πρωθυπουργός αντί του Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι,  γιατί σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό εγγυάται ότι οι ευρωατλαντικές διαδικασίες δεν θα μπλοκαριστούν..

Αυτό έγινε μετά από συνάντηση μεταξύ του αρχηγού του VMRO-DPMNE και του Αλί Αχμέτι, ο οποίος ηγείται του κυβερνώντος κόμματος, της Δημοκρατικής Ένωσης για Ένταξη- DUI αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε μετά την ήττα στις τοπικές εκλογές όπου η πλειοψηφία των δήμων κέρδισε την αντιπολίτευση. 

Επίσης, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος SDSM, το οποίο ανέλαβε ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος επιδιώκει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Όμως η αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE, προειδοποιεί για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Από την ανακοίνωση της παραίτησης Ζάεφ κλονίστηκαν οι θέσεις των Σκοπίων στο έργο που ξεκίνησε μαζί με τα Τίρανα και το Βελιγράδι, για την πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι είπε ότι χωρίς τη συμμετοχή όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, η πρωτοβουλία δεν θα ήταν ολοκληρωμένη. 

Η επόμενη συνάντηση για την πρωτοβουλία αυτή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στα Τίρανα και με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ζάεφ.

Όπως η Αλβανία, έτσι και η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τα Σκόπια παρεμποδίστηκαν από τη Βουλγαρία, η οποία δεν εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο λόγω διαφωνιών σχετικά με τους ιστορικούς και γλωσσικούς ορισμούς μεταξύ των χωρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ