Βρετανός ΥΠΑΜ: «Η συμμετοχή μας σε σύγκρουση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά απίθανη»
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, είπε πρόσφατα ότι η συμμετοχή βρετανικών στρατευμάτων στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία είναι «εξαιρετικά απίθανη».
Η Daily Express υποθέτει ότι «σε περίπτωση πολέμου» η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων θα γίνει μέσω της Πολωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο βρετανικός Βασιλικός Στρατός βοηθά στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών. Μιλάμε για βασική εκπαίδευση, τεχνικές ελεύθερου σκοπευτή, μεθόδους χημικών επιθέσεων, πρόληψη κυβερνοαπειλών.
Σημειώνεται ότι στο έδαφος της Ουκρανίας επιχειρεί και υβριδική ταξιαρχία του Βασιλικού Στρατού της Μεγάλης Βρετανίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, καθώς και η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα περιλαμβάνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες χώρες.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το θέμα της «ρωσικής επιθετικότητας» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σήμερα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι Times δημοσιεύουν επίσης υλικό για Ουκρανούς παρτιζάνους που προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία:
«Όσο περισσότερα φέρετρα στέλνουμε, τόσο περισσότερο θα σκέφτονται οι Ρώσοι», τέτοιες δηλώσεις αναφέρονται συχνά στον βρετανικό Τύπο.
Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας, η προοπτική των «φέρετρων» δεν αρέσει ιδιαίτερα στους Βρετανούς «βοηθούς».
Θυμίζουμε, νωρίτερα, μετά τις συνομιλίες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, που έγιναν στις 7 Δεκεμβρίου, ο τελευταίος έκανε παρόμοια δήλωση.
Σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχρεώσεις να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη μόνο σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά δεν ισχύουν για το Κίεβο» .
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ανάπτυξη του αμερικανικού στρατιωτικού σώματος στην Ουκρανία, ο Αμερικανός ηγέτης απάντησε ότι «αυτή η επιλογή δεν εξετάστηκε ποτέ».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει επανειλημμένα σχολιάσει την προπαγανδιστική υστερία γύρω από το θέμα της φερόμενης επικείμενης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, παρά την προσήλωση σε αυτήν την ιδέα, οι σύμμαχοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προφανώς, δεν έχουν ξεχάσει ακόμη την «άδοξη αποχώρηση του στρατεύματος από το Αφγανιστάν».