Η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, τόνισε τη σημασία να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Σε δύο χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα και τον ορισθέντα πρωθυπουργό Φατχί Μπασάγκα, η Ουίλιαμς επανέλαβε τη σημασία όλων των πλευρών να εργάζονται εντός του πολιτικού πλαισίου για τη διατήρηση της ηρεμίας στη χώρα όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

   Η Ουίλιαμς ανέφερε σε tweet ότι επισκέφτηκε σήμερα τον Νταμπάιμπα, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις και την ψηφοφορία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση συνταγματικής τροποποίησης και διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξέτασαν τη συνεχιζόμενη διαδικασία και τόνισαν την εργασία για την ενότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα να υψώσουν τη φωνή των 2,8 εκατομμυρίων Λιβύων που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν.

Σε δήλωσή του, ο Νταμπάιμπα τόνισε, κατά τη συνάντησή του με τη Στέφανι Ουίλιαμς, την ανάγκη να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε στη Γενεύη και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

Αρνείται να παραδώσει την εξουσία και προωθεί διαμαρτυρίες

Ο Νταμπάιμπα αρνήθηκε και πάλι να παραδώσει την εξουσία στον νέο πρωθυπουργό, Φατχί Μπασάγκα, τον οποίο επέλεξε η Βουλή των Αντιπροσώπων, τονίζοντας ότι το εκλογικό τρένο έχει ξεκινήσει και δεν θα σταματήσει παρά μόνο με μια εκλεγμένη νόμιμη εξουσία, καλώντας τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν την διαμαρτυρία.

Αυτό συμβαίνει ενώ η πρωτεύουσα της Λιβύης, η Τρίπολη, είναι μάρτυρας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών κινήσεων σε διάφορες γειτονιές της πόλης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του κοινοβουλίου.

Η σκηνή δεν είναι χωρίς τοπικούς και διεθνείς φόβους για επιστροφή της Λιβύης στην προηγούμενη θέση, αφού ο Νταμπάιμπα ανακοίνωσε την άρνησή του να παραδώσει την εξουσία.

Στην πολιτική λιβυκή αρένα υπάρχει μια αναμονή με ‘δύσπνοια’, στο τι αναμένεται να οδηγήσει η κίνηση του κοινοβουλίου με το να αναθέσει στον Φατχί Μπασάγκα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αγνοώντας την κυβέρνηση του Αμπντέλ Χαμίντ αλ-Νταμπάιμπα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ