Υπερασπίζοντας το έθνος με ταχύτητα δικτύου
Ως αιτία πολέμου χαρακτήρισε λίγο-πολύ τις κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϋ. “Υπάρχει η θεώρηση σε πολλούς εκεί έξω… ότι μια κυβερνοεπίθεση που είχε καταστροφικές συνέπειες, θα τύγχανε κυβερνο-αντίδρασης. Δεν ισχύει αυτό απαραίτητα. Πιστεύω ότι αυτό στο οποίο θα επέμενε κι ο Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα, θα ήταν η διάθεση διαφορετικών δυνατοτήτων επιλογών κι ελευθερίας κινήσεων για να αποφασίσει ποια απάντηση θα χρησιμοποιούσε”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΑΓΕΕΘΑ σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, με τίτλο “Defending the nation at network speed”.
Συμπλήρωσε λέγοντας πως ο κυβερνοχώρος έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλους χώρους και δεν θα πρέπει να θεωρείται κάτι το εξαιρετικό ή εκτός πραγματικότητας. “Πότε μια κυβερνο-κλοπή γίνεται εχθρική πράξη; Ή πότε μια κυβερνο-κλοπή σε συνδυασμό με μπλοκάρισμα της ομαλής λειτουργίας του δικτύου είναι εχθρική ενέργεια;”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η τελική απόφαση είναι ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας, καθώς υπάρχουν πολλές δυνατότητες εκεί έξω, που μπορούν να αποβούν καταστροφικές και είναι πολύ δύσκολο να μη θεωρηθούν ως αιτία πολέμου, συμπλήρωσε. “Η ουσία πάντως είναι πως τα κυβερνο-συμβάντα έχουν κλιμακωθεί σταθερά τον τελευταίο χρόνο. Τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες έχουν στοχοποιηθεί από υψηλής τεχνολογίας κυβερνο-επιθέσεις και ολοένα και περισσότερες χώρες διαθέτουν στρατιωτικές κυβερνο-μονάδες. Ο χωρίς σύνορα κυβερνοχώρος σημαίνει πως ο καθένας, οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να τον εκμεταλλευτεί για να επηρεάσει κάποιον άλλον”.
Για την αντιμετώπιση των κινδύνων, ο Στρατηγός Μ. Ντέμπσεϋ ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα δοθούν 23 δισεκατομμύρια στην κυβερνοασφάλεια και θα στελεχώσουν τις σχετικές θέσεις 4.000 άτομα. Συνολικά θα υπάρχουν τριών ειδών ομάδες. Οι ομάδες εθνικών αποστολών, που θα αντιμετωπίζουν τις κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Ο δεύτερος τομέας ομάδων, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερος, θα υποστηρίζει τους επιχειρησιακούς διοικητές ενώ θα εκτελούν τις αποστολές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ο μεγαλύτερος τομέας ομάδων ωστόσο, θα είναι αυτός που θα διαχειρίζεται και θα προστατεύει τα δίκτυα που υποστηρίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις παγκόσμια.
Όσον αφορά τα πιο επιχειρησιακά ζητήματα τόνισε πως υπάρχουν κάποια κενά στην όλη οργάνωση. Άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Άμυνας είναι η εξασφάλιση του κυβερνοχώρου “.mil”. Όμως, σε περίπτωση εσωτερικής επίθεσης, οι κυβερνοδυνάμεις μας θα πρέπει να υποστηρίξουν το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI, που είναι υπεύθυνα για τους κυβερνοχώρους “.gov” και “.com” δήλωσε ο Στρατηγός. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Άμυνας έχει εκδόσει εγχειρίδιο λειτουργίας και αντιμετώπισης καταστάσεων, με ποιες δομές και με ποιους τρόπους.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϋ τόνισε πως ενώ ο κυβερνοπόλεμος προσφέρει τεράστιες “δυνατότητες” ασυμμετρίας, εντούτοις προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα σε όσους είναι πιο καλά οργανωμένοι. Κάθε Κλάδος των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων επενδύσει σε υποδομές, προσωπικό και τεχνογνωσία, διαβεβαιώνοντας πως σε διακλαδικό επίπεδο θα μπορεί να λειτουργεί ισάξια με τις πραγματικές χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Το επόμενο επίπεδο είναι η υλοποίηση του Διακλαδικού Πληροφορικού Περιβάλλοντος, το οποίο, μεταξυ άλλων, προϋποθέτει αλλαγές στην τεχνολογία των ασύρματων δικτύων (4G), ώστε να μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκμεταλλευθούν τις νέες συσκευές, όπως το iphone, το ipad, τις android κτλ. μέχρι το 2014.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr