Τον Ιούλιο του 1999, η Τεχεράνη αναστατώθηκε από μία σειρά βίαιων επεισοδίων, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι. Οι τραυματίες έφτασαν τις μερικές εκατοντάδες. Στις 7 Ιουλίου, οι δικαστικές αρχές του Ιράν αποφάσισαν την παύση της λειτουργίας της προοδευτικής εφημερίδας Salam. Η κυβέρνηση της χώρας την ίδια περίοδο έκανε προσπάθειες να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου με νομοσχέδιο που εισήγαγε στη Βουλή.

Μία ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, διαμαρτυρήθηκε με ειρηνικό τρόπο, για την απόφαση των δικαστικών αρχών που καταδίκαζε τη Salam σε κλείσιμο. Το βράδυ της 8ης Ιουλίου, αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο σε ξενώνα, όπου είχαν συγκεντρωθεί νεαροί φοιτητές. Κατά τη διάρκεια της εφόδου, ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του. Ο θάνατος του φοιτητή, προκάλεσε την οργή του κόσμου. Ο αρμόδιος Υπουργός για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης καταδίκασαν τη δράση των αστυνομικών αρχών χαρακτηρίζοντάς τη ως απαράδεκτη.

Οι ειρηνικές, έως τότε συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, πήραν τη μορφή βίαιων επεισοδίων, η ένταση των οποίων κλιμακώθηκε απότομα. Τις ημέρες που ακολούθησαν δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Οι δρόμοι πλημμύρισαν από φοιτητές που συγκρούονταν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Στο πέρασμά τους, οι εξαγριωμένοι νέοι κατέστρεφαν βιτρίνες καταστημάτων, έκαιγαν αυτοκίνητα και φωτογραφίες του ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χομεϊνί.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές ενέτειναν την αντίδρασή τους. Στα αιτήματά τους, πέρα από την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για τη Salam για τη διατήρηση της ελευθερίας του Τύπου, προστέθηκε η παραίτηση των σκληροπυρηνικών της Ισλαμικής κυβέρνησης. Ζήτησαν, περαιτέρω μία σειρά γενικών και ευρείας μορφής μεταρρυθμίσεων.

Ο Πρόεδρος Χαταμί στράφηκε κατά του μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας των φοιτητών. Κατήγγειλε τις βίαιες διαδηλώσεις. “Είναι ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας και κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. Τα γεγονότα αυτά είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την πολιτική που υιοθετεί η κυβέρνηση”, δήλωσε τότε.

Η αντίδραση, όμως, εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις. Στις 11 Ιουλίου, ένας σπουδαστής Θεολογίας πυροβολήθηκε στο κεφάλι, στο νοτιοδυτικό Ιράν. Χιλιάδες φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους. Οδομαχίες σημειώθηκαν σε πολλά σημεία. Εν τω μεταξύ, άντρες των μονάδων αποκατάστασης τάξης, με πολιτικά ρούχα, βρίσκονταν ανάμεσα στους διαδηλωτές. Έκαναν χρήση δακρυγόνων και πυροβολούσαν στον αέρα προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος.

Το τεταμένο κλίμα στην πόλη της Τεχεράνης κράτησε έξι ημέρες. Μετά το τέλος της έκρυθμης κατάστασης, τρεις άνθρωποι που φέρονταν να έχουν ηγετικό ρόλο στη δράση των διαδηλωτών καταδικάστηκαν σε θάνατο. Πολλοί άλλοι οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ