Υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, η DISA (Defence Information Systems Agency), κατασκεύασε ένα τεστ εκπαίδευσης για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους προκειμένου να αναγνωρίζουν πιθανούς «προδότες».

Χαρακτηριστικό είναι ένα slide από το τεστάκι όπου μια υποθετική Ινδοαμερικανή χαρακτηρίζεται ως «υψηλή απειλή» καθώς επισκέπτεται συχνά τους συγγενείς της στην Ινδία, έχει οικονομικά προβλήματα και μιλάει ανοικτά πολλές φορές εναντίον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Αυτό το slide είναι χαρακτηριστικό δείγμα της εμμονής που έχει τον τελευταίο καιρό η αμερικανική κυβέρνηση με την αντιμετώπιση των διαρροών εμπιστευτικών πληροφοριών ύστερα από τις υποθέσεις του Bradley Manning και του Edward Snowden.

Το τεστάκι της DISA, το οποίο εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης απειλών ασφαλείας («CyberAwareness Challenge» όπως είναι γνωστό), δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012, ένα μήνα πριν η αμερικανική κυβέρνηση καθορίσει την πολιτική αντιμετώπισης διαρροών. Το slide με την Ινδοαμερικανή περιλαμβάνεται στο  τμήμα εκείνο που αφορά την εκπαίδευση αντιμετώπισης «insiders threat», όπως χαρακτηριστικά ορίζεται, και συνοδεύεται από βιβλίο οδηγιών όπου δίνεται και ο ορισμός τους ως: «απειλές από ανθρώπους οι οποίοι έχουν πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του οργανισμού (βλ. CIA, NSA κτλ) και οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν απώλεια φυσικών μέσων αποθήκευσης πληροφοριών, πληροφοριών με την μορφή δεδομένων ή να προκαλέσουν άλλα προβλήματα ασφαλείας».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Αντισυνταγματάρχης Damien Pickart, δήλωσε ότι όσον αφορά την δημιουργία του προφίλ του πιθανού υπεύθυνου για διαρροή πληροφοριών για τις ανάγκες του τεστ, λήφθηκαν υπ’ όψιν τα ιστορικά των ατόμων που στο παρελθόν διέπραξαν πράξεις κατασκοπίας ή προδοσίας. Επίσης δήλωσε ότι εκατομμύρια ομοσπονδιακοί υπάλληλοι εκπαιδεύθηκαν τον περασμένο χρόνο στον τρόπο αντιμετώπισης διαρροών και ότι η εκπαίδευση τους θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι την εκπαίδευση αυτή την έλαβαν και ομοσπονδιακοί υπάλληλοι των οποίων τα καθήκοντα είναι άσχετα με τα καθήκοντα ασφαλείας π.χ. υπάλληλοι του Υπουργείου Κατοικίας και Αστικής Ανάπτυξης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ