Σαράντα δημοσιογράφοι ή μέλη δημοσιογραφικών αποστολών έχουν χάσει την ζωή τους εν ώρα εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Για τους 27 από αυτούς δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες θανάτου, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ασφάλεια της Δημοσιογραφίας.

Κατά την ίδια πηγή, οι περισσότερες δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν ενώ οι δημοσιογράφοι επιχειρούσαν την αποκάλυψη εγκλημάτων ή ζητημάτων διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, έξι δημοσιογράφοι και προσωπικό υποστήριξης σκοτώθηκαν στην Ινδία τους πρώτους έξι μήνες του 2013.

Στη Βραζιλία, ένας δημοσιογράφος ραδιοφωνικού σταθμού και αρθρογράφος με σχόλια κατά της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, δολοφονήθηκε από άγνωστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ ένα μήνα αργότερα την ίδια τύχη είχε ένας συνεργάτης του φωτογράφος. Πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν την πρώτη μέρα του έτους στο Πακιστάν, μια χώρα όπου τα δημοσιογραφικά στελέχη είναι σε διαρκή κίνδυνο καθώς μαίνεται η βία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ισλαμιστών ή μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων, σύμφωνα με το INSI.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οργανισμού, η Συρία ήταν η πιο επικίνδυνη ζώνη για τους δημοσιογράφους το 2012, όπου σκοτώθηκαν τόσο από τις δυνάμεις της κυβέρνησης όσο και των ανταρτών, κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους 70 δημοσιογράφοι ή μέλη αποστολών. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν Σομαλοί δημοσιογράφοι, καθώς συχνά αποτελούν στόχο μαχητών του κινήματος αλ-Σαμπάαμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ