Η  Ινδία πραγματοποίησε με επιτυχία για δεύτερη φορά δοκιμαστική εκτόξευση του νέου της βαλλιστικού πυραύλου Agni ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή και με εμβέλεια η οποία φτάνει μέχρι το Πεκίνο στα ανατολικά και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προς τα δυτικά.

Η δοκιμή ήταν επιτυχής κτυπώντας τον στόχο στην προδιαγραμμένη  του τροχιά ικανοποιώντας όλους τους στόχους της δοκιμής», δήλωσε σχετικά ο  Ravi Kumar Gupta εκπρόσωπος του κρατικού φορέα αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης (DRDO).

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε από τη νήσο Odisha έξω από τις ανατολικές ακτές της Ινδίας.

Η προσπάθεια της Ινδίας έχει ως στόχο την δημιουργία μιας δύναμης βαλλιστικών πυραύλων η οποία θα μπορεί να λειτουργεί ως αποτρεπτική δύναμη απέναντι στους; Κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ το Πακιστάν αντιπροσωπεύει μια σταθερή απειλή για το Νέο Δελχί. .

 . Αν και οι σχέσεις Ινδίας-Κίνας θεωρούνται καλές οι δύο χώρες έχουν στο παρελθόν έρθει στα πρόθυρα πολεμικής ρήξης όπως η περιορισμένη σύρραξη το 1962 στην περιοχή των Ιμαλάιων  αλλά και η πρόσφατη προστριβή στην περιοχή του Λανγκάς όπου κινεζικές δυνάμεις δημιούργησαν πρόχειρη κατασκήνωση εντός του ινδικού εδάφους.

Ο νέος βαλλιστικός πύραυλος Agni-V είναι η τελευταία έκδοση του πυραύλου η ανάπτυξη του οποίου χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60.

Η πρώτη δοκιμή του Agni-V πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2012. Ο πύραυλος αποτελεί ουσιαστικά εγχώρια σχεδίαση και κατασκευή και έχει μέγιστη εμβέλεια 5000 χλμ. Εκτός της Ινδίας πυραύλους με παρόμοια εμβέλεια θεωρείται πως έχουν μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ  οι εκτιμήσεις σύγκλινου πως και το Ισραήλ διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους παρόμοιων δυνατοτήτων

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ