Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν θα επιτρέπει τη στρατιωτική επέμβαση ως μέσο εξαναγκασμού της Συρίας να συμμορφωθεί με το ρωσοαμερικανικό σχέδιο για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της, δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Το σχέδιο του ψηφίσματος που θα υποβληθεί στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «δεν προβλέπει ενέργειες βασισμένες στο άρθρο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιτρέπει στρατιωτική επέμβαση για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον επέμενε ότι η απειλή στρατιωτικής επέμβασης είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της τήρησης από πλευράς κυβέρνησης Άσαντ των όρων του συμφώνου ΗΠΑ-Ρωσίας, ενώ η Μόσχα είχε δηλώσει ότι θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο απαράδεκτο.

Ο Λαβρόφ επισήμανε ότι οι όροι του εν λόγω ψηφίσματος είναι πλήρως εναρμονισμένοι με αυτά που είχαν συμφωνήσει Μόσχα και Ουάσινγκτον στις αρχές του Σεπτέμβρη στη Γενεύη και πρόσθεσε ότι οι δυο χώρες έχουν ήδη οριστικοποιήσει και το σχέδιο ψηφίσματος που θα θέτει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, σχέδιο το οποίο έχει υποβληθεί προς εξέταση στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη.

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση Άσαντ για την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, που, όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, είχε απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς. Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει τις τελευταίες εβδομάδες ότι διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επίθεση ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε από Σύρους αντάρτες. 

Πηγή: RIA Novosti

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ