Οι πρώτες στην ιστορία της Ρωσίας γυναίκες αρματιστές θα συμμετάσχουν του χρόνου στο δίαθλο αρμάτων μάχης σαν ίσος προς ίσο με τους άντρες. Στόχος είναι να ενταχθούν σε τέτοιες θέσεις και άλλες γυναίκες και να γίνουν ακόμα και διοικητές.

Στο τέλος του 2012 υπηρετούσαν στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις 50 χιλιάδες γυναίκες και άλλες τόσες ως πολιτικό προσωπικό. Ανάμεσά τους όμως δεν υπήρχαν γυναίκες αρματιστές. Δεν υπήρχαν έως τη στιγμή που στο Πριαμούρ ξεκίνησε η εκπαίδευση των πρώτων δύο γυναικείων πληρωμάτων. Τους επόμενους έξι μήνες λοιπόν, έξι κοπέλες θα εκπαιδευτούν στα άρματα μάχης και του χρόνου θα συμμετάσχουν στους αγώνες επίδειξης, απ’ όπου αναδεικνύονται τα καλύτερα πληρώματα αρμάτων μάχης της χώρας.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του Αμούρ, η εμπειρία έχει δείξει πως το πείραμα του διάθλου αρμάτων με αντρικά πληρώματα, απέβη θετικό. Γι’ αυτό, τώρα θα γίνει με τη συμμετοχή και γυναικών. Αρχικώς, το σκεπτικό ήταν να επιλεγεί μόνον ένα πλήρωμα γυναικών για το άρμα Τ-72. Ο υποδιοικητής όμως, θεώρησε σκόπιμο να επιλεγούν δύο πληρώματα, προκειμένου να υπάρξει ανάμεσα στις κοπέλες πνεύμα του ανταγωνισμού.

Ισότητα στα δύσκολα

Μέχρι το ξεκίνημα των πρακτικών μαθημάτων η προετοιμασία για τις κοπέλες κύλησε στο γυμναστήριο, καθώς οι απαιτήσεις και οι κανονισμοί δεν διαφέρουν για γυναίκες και άντρες. Σύμφωνα με τον διοικητή του ουλαμού, Πιοτρ Ντβορέτσκι, οι κοπέλες αντιλαμβάνονται γρηγορότερα αυτά που τους ζητούνται στην εκπαίδευση. Μάλιστα -όπως αναφέρει- όταν πετυχαίνουν το στόχο ο ενθουσιασμός τους είναι μεγάλος και θέλουν να εξασκηθούν ακόμη περισσότερο ώστε να δείξουν την πρόοδό τους στο πεδίο των ασκήσεων.

Κραδαίνοντας με στυλ τα πυροβόλα

Οι πρώτες ασκήσεις των γυναικών αρματιστών πραγματοποιήθηκαν στον τόπο όπου γίνεται η εκπαίδευση της μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, στο χωριό Αικατερινοσλάβκα της περιοχής Οκτιάμπρσκι. Οι κοπέλες γνώρισαν τα τεθωρακισμένα, διδάχθηκαν τον χειρισμό τους, καθώς και να σημαδεύουν και να γεμίζουν. Όπως αναφέρει η διοίκηση της ταξιαρχίας, έως τώρα δεν είχαν υπάρξει γυναίκες πληρώματα, αλλά αν το πείραμα αποδώσει, τότε θα υπάρξουν γυναίκες διοικητές άρματος, μηχανικοί-οδηγοί.

Το πλήρωμα ενός άρματος αποτελείται από τρία άτομα. Τον διοικητή, τον μηχανικό-οδηγό και τον σκοπευτή-πυροβολητή. Κάθε μετέχουσα στην εκπαίδευση έλαβε ειδικότητα και στη διάρκεια των ασκήσεων εκτελεί συγκεκριμένα καθήκοντα ως μέλος του πληρώματος. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η καθεμιά πρέπει μέσα σε 11 δευτερόλεπτα να πάρει τη θέση της μέσα στο άρμα. Είναι γεγονός ότι στα δυο πρώτα μαθήματα οι κοπέλες ανέβηκαν με δυσκολία επάνω στο τανκ, επομένως, δεν μπορούσε να γίνει ούτε λόγος για ταχύτητα. Μεγάλες προσπάθειες απαιτήθηκαν και για το γέμισμα του πυροβόλου. Επίσης, το γυναικείο πλήρωμα, δεν είναι ακόμη σε θέση να σηκώσει το βλήμα 24 κιλών στο άρμα χωρίς αντρική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσίδες στα όπλα!

Ο διοικητής του τάγματος τεθωρακισμένων, Ντμίτρι Ούσικ, αναφέρει ότι οι άντρες συνάδελφοι αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση των πειραματικών πληρωμάτων με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Τα τεθωρακισμένα -εξηγεί- χρειάζονται δυνατούς μύες, ενώ οι κοπέλες όπως και να το κάνουμε είναι το ασθενές φύλο, γι’ αυτό στα πρώτα στάδια τις βοηθάμε. Δυσκολεύονται ακόμη να ανέβουν στο άρμα και να πάρουν τις καθορισμένες θέσεις τους, να κλείνουν τη θυρίδα. Πιστεύω όμως ότι οι κοπέλες μας θα τα πάνε περίφημα όταν θα έρθει οι στιγμή να διαγωνιστούν».

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι γυναίκες θα λάβουν την ειδικότητα «εκπαιδευτής-μηχανικός τεθωρακισμένων». Ύστερα από τις εξετάσεις, το καλύτερο πλήρωμα θα περάσει από εκπαίδευση στο πεδίο βολής του εκπαιδευτικού τάγματος στην περιφέρεια Χαμπάροβσκ. Ύστερα, θα ακολουθήσει το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, δηλαδή ο διαγωνισμός για την ανακήρυξη του καλύτερου πληρώματος άρματος μάχης στη χώρα. (rbth.gr)

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ