Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί στην καρδιά της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας εισέβαλε με όχημα φορτωμένο με εκρηκτικά στην πύλη του υπουργείου Άμυνας.

Μετά την έκρηξη σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μέσα στο υπουργείο, μεταξύ των φρουρών του υπουργείου και συνεργών του καμικάζι που φορούσαν στρατιωτικές στολές και εισχώρησαν στις εγκαταστάσεις του, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους, στόχος της επίθεσης ήταν το νοσοκομείο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του υπουργείου.

Μάλιστα, κάποιοι από τους δράστες κατάφεραν να φθάσουν στο στρατιωτικό νοσοκομείο και σε δύο ακόμη κτίρια που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις γιατί μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται οι περισσότεροι από τους ενόπλους.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι «η ομάδα των δραστών εξουδετερώθηκε» και έκανε λόγο για πυρά εναντίον του υπουργείου που προέρχονταν από παρακείμενα κτίρια.

Μετά την επίθεση, ο τομέας όπου βρίσκεται το υπουργείο αποκλείστηκε από τις δυνάμεις της τάξης. Ασθενοφόρα και στρατιωτικές ενισχύσεις κατέφθασαν στο σημείο της επίθεσης.

Φωτογραφία από τη Σαναά, λίγη ώρα μετά την ισχυρή έκρηξη

Μέχρι και αυτή την ώρα πάντως, μαύροι καπνοί καλύπτουν τον ουρανό πάνω από το κτίριο του υπουργείου, που βρίσκεται κοντά στο Μπαμπ αλ-Γιαμάν, στην είσοδο της παλιάς πόλης, στο κέντρο της Σαναά, ενώ λίγα μέτρα από το σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση αυτοκτονίας, βρίσκεται το κτίριο της κεντρικής τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο μήνες, οι αρχές της Υεμένης είχαν συλλάβει ένα τα πιο επικίνδυνα μέλη της Αλ Κάιντα στη χώρα και τότε η τρομοκρατική οργάνωση είχε απειλήσει με αντίποινα. Η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύτηκε την αποδυνάμωση της κεντρικής εξουσίας το 2011, λόγω της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του πρώην προέδρου της χώρας, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και ενίσχυσε την παρουσία της στην Υεμένη, κυρίως στις ανατολικές και τις νότιες επαρχίες.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ