Το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα, ως ανερχόμενες ηγέτιδες δυνάμεις του πλανήτη σπεύδουν να καλύψουν το “κενό ασφαλείας” που αφήνει ανοικτό ολοένα περισσότερο η “απόσυρση” των ΗΠΑ από τις περιφερειακές συγκρούσεις και η αυξανόμενη αδιαφορία τους για την περιφερειακή ασφάλεια, επιβεβαιώνεται με νέες ειδήσεις κάθε μέρα.

Έτσι, μετά τη Ρωσία που στέλνει ελικόπτερα Mi-28NE Night Hunter, με δικά της ρωσικά πληρώματα στο Ιράκ για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα στη Φαλούτζα, σήμερα είναι η σειρά της Κίνας να κάνει αισθητή την παρουσία της σε μια άλλη ευαίσθητη περιοχή συγκρούσεων, αυτή της κεντρικής Αφρικής και συγκεκριμένα του Νοτίου Σουδάν.

Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι η Κίνα έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια του εμφυλίου στην Συρία, με τελευταίο παράδειγμα την κατάπλευση κινεζικής φρεγάτας στο λιμάνι της Λεμεσού για την επίβλεψη της μεταφοράς των συριακών χημικών όπλων.

Στο Νότιο Σουδάν, η Κίνα, που επιπλέον είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην πετρελαϊκή βιομηχανία της αφρικανικής χώρας, ζήτησε σήμερα την άμεση κατάπαυση του πυρός στη χώρα καθώς καθυστερεί η έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό της εθνοτικής βίας που έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

«Η θέση της Κίνας αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στο Νότιο Σουδάν είναι πολύ σαφής. Πρώτα, κάνουμε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και της βίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, στον πρώτο σταθμό της αφρικανικής περιοδείας του, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Σουδάν, Όμαρ αλ Μπασίρ, έφτασε σήμερα το πρωί στην Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, για να συνομιλήσει με τον ομόλογό του Σάλβα Κιρ.

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Σουδάν είχε επαναλάβει ότι η χώρα του επιθυμεί να δει «να συνεχίζεται η πολιτική διαδικασία που έχει στόχο την εξεύρεση μια ειρηνικής λύσης στην κρίση στο Νότιο Σουδάν».

Το Νότιο Σουδάν, που κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011, μαστίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου από μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών, που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, ο οποίος αποπέμφθηκε τον Ιούλιο.

Χθες πάντως αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 200.000. Επίσης έχουν αναφερθεί σφαγές, δολοφονίες και βιασμοί με εθνοτικό χαρακτήρα, καθώς ο πρόεδρος Κιρ ανήκει στη φυλή Ντίνκα και ο αντίπαλός του Μάκαρ στη φυλή Νούερ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ