Μετά την Λουκόιλ και η Μπασνεφτ στο Ιράκ
ΡΩΣΙΚΗ "ΕΠΕΛΑΣΗ"
Μετά την εταιρεία Λουκόϊλ (Lukoil), η οποία ασχολείται στο Ιράκ με την αξιοποίηση του κοιτάσματος Δυτική Κούρνα-2, έρχεται σ’αυτή τη χώρα μία άλλη ρωσική εταιρεία – η Μπασνέφτ (Bashneft). Έχει υπογραφεί στη Βαγδάτη σύμβαση για την διεξαγωγή με τη συμμετοχή της στις εργασίες ερεύνησης κοτασμάτων και εξόρυξης υδρογονανθράκων στις επαρχίες Νατζάφ και Μουτάνα.
Οι περιοχές αυτές αποτελούν ένα μέρος της ανεξερεύνητης Δυτικής ερήμου με τα μεγαλύτερα στο Ιράκ αποθέματα πετρελαίου. Η αποζημίωση για το παραγόμενο πετρέλαιο θα φτάσει τα 5 δολάρια για ένα βαρέλι και οι πληρωμές θα αρχίσουν όταν η παραγωγή πετρελαίου θα φτάσει το 25%. Η θετική στάση της Βαγδάτης απέναντι στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί να εξηγηθεί με το γεγονός ότι προτείνουν επικερδείς όρους και ποιοτική γεωλογική εξερεύνηση,- θεωρεί ο ανεξάρτητος αναλυτής Ντμίτρι Λιουτιάγκιν:
– Μεγάλο ρόλο εδώ παίζει εκείνος ο παράγοντας, που σχετίζεται με την εμπειρία των ρωσικών εταιρειών στην τακτοποίηση και την ερεύνηση των κοιτασμάτων. Πλέον η δυνατότητα προσέλκυσης κεφαλαίων. Τέτοιες ρωσικές εταιρείες, όπως η Λουκόϊλ και η Μπασνέφτ, έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για πρόσβαση σε νέες περιοχές.
Μπροστά στις ξένες εταιρείες, που επιθυμούν να εργαστούν σε τέτοια χώρα όπως το Ιράκ, προβάλλει αναπόφευκτα το πρόβλημα των κινδύνων. Πρόσφατα, ο Σάμι αλ-Αράτζι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Επενδύσεων του Ιράκ δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας ποντάρουν στην αύξηση των πωλήσεων των ενεργειακών πρώτων υλών και στην βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Οι ηγέτες του Ιράκ προσπαθούν να αυτοπαρουσιάζονται ως αξιόπιστες και υπεύθυνοι διαχειριστές.
Οι πολιτικές δηλώσεις έχουν βέβαια, μεγάλη σημασία, αλλά χρειάζεται να να αξιολογηθεί το κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη,- παρατήρησε ο διευθυντής του Ιδρύματος Ενεργειακής Ανάπτυξης της Ρωσίας Σεργκέι Πίκιν:
– Αν υπάρχει τέτοια κατανόηση του ζητήματος σε επίπεδο της ηγεσίας της χώρας, υπάρχουν και ορισμένες πιθανότητες. Το γεγονός ότι οι εταιρείες επιστρέφουν στο Ιράκ δείχνει πως συντελούνται εκεί κάποιες αλλαγές και η κατάσταση βελτιώνεται. Οι ρωσικές εταιρείες εργάζονταν παραδοσιακά στο Ιράκ. Το γεγονός της σταθεροποίησης κατά κάποιο βαθμό της κατάστασης δημιουργεί, βέβαια, ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση της τοποθέτησης κεφαλαίων και στις γεωλογικές εξερεύνσεις σ΄αυτή τη χώρα.
Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, στο Ιράκ έχουν συγκεντρωθεί τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Δεν είναι τυχαίο, που εδώ παρευρίσκονται μεγάλοι παίκτες της αγοράς πετρελαίου. Όσον αφορά δε τις ρωσικές εταιρείες, αυτές επεκτείνουν την παρουσία τους στο Ιράκ. Εκτός από την Λουκόϊλ και την Μπασνέφτ η ρωσική εταιρεία Γκαζπρόμ Νεφτ (Gazprom Neft) ασχολείται επίσης με την αξιοποίηση του κοιτάσματος Μπάντρα. Η κυβέρνηση του Ιράκ μελετά τη δυνατότητα αντικατάστασης της αμερικανικής ExxonMobil από ρωσικές εταιρείες στο σχέδιο Δυτική Κούρνα-1. Από ποιες συγκεκριμένα – είναι άγνωστο ακόμα, αλλά δεν αποκλείεται ότι θα είναι η Λουκόϊλ, που εργάζονται στη Δυτική Κούρνα-2.
Τμήμα ειδήσεων defencencenet.gr