Θα μπορέσει άραγε η Αίγυπτος να πείσει τη XAMAS;
Με εντολή του Αιγύπτιου Προέδρου στη λωρίδα της Γάζας σήμερα μετέβη ο πρωθυπουργός της χώρας Χισάμ Καντίλ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενγιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της τρίωρης παραμονής του στη Γάζα το Ισραήλ θα διακόψει όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις αναφέρει το Ria Novosti.
Ο στόχος της αποστολής είναι να καταβληθεί προσπάθεια να πειστεί η ΧΑΜΑΣ να τερματίσει τα πυραυλικά χτυπήματα κατά του Ισραήλ, προκειμένου να αποτραπεί η στρατιωτική εισβολή και η επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης στη Μέση Ανατολή.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί το Κάιρο ως τον κύριο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με τη ΧΑΜΑΣ.
Παράλληλα οι ΗΠΑ, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο καλούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να μη ξεφεύγει «από τα όρια της λογικής επάρκειας».
Η Μόσχα ανησυχεί για την τωρινή όξυνση της κρίσης και κάνει έκκληση για την κατάπαυση του πυρός και από τα δύο μέρη, δήλωσε στο ΣΑ του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ:
Ότι συμβαίνει σήμερα στην περιοχή, στα παλαιστινιακά εδάφη, μας προκαλεί άκρα ανησυχία. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει χωρίς καθυστέρηση να τερματιστεί κάθε βία.
Με χτυπήματα στις θέσεις των Παλαιστινίων το Ισραήλ σκοπεύει να αναγκάσει τη ΧΑΜΑΣ να προχωρήσει σε μακρόχρονη εκεχειρία. Όμως αυτό το στόχο μπορεί και να μην τον πετύχει, λέει ο γνωστός Ισραηλινός στρατιωτικός αναλυτής Αντρέ Κόζινοφ:
Όσο περισσότερο το Ισραήλ προξενεί ζημιά στη στρατιωτική πτέρυγα της ΧΑΜΑΣ, τόσο περισσότερο συμβάλλει στην ενίσχυση των ριζοσπαστικών οργανώσεων στη λωρίδα της Γάζας. Η ειρωνεία συνίσταται στο ότι τα τελευταία χρόνια ακριβώς η ΧΑΜΑΣ είναι η δύναμη συγκράτησης εναντίον των κάθε λογής υποστηριχτών του τζιχάντ, συμπεριλαμβανομένων και των συνδεόμενων με την «Αλκαϊντα». Γιατί η ΧΑΜΑΣ είχε στα χέρια της την εξουσία και ήταν ενδιαφερομένη για μια σχετικά κανονική ζωή του λαού.
Ένας νέος «παλαιστινιακός πόλεμος», εκτός των άλλων, θα μπερδέψει όλα τα χαρτιά στο μεγάλο «συριακό παιχνίδι». Θα τροχοπεδήσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των πετρελαϊκών μοναρχιών της Αραβικής χερσονήσου, οι οποίες αποσκοπούν στην ανατροπή πάση θυσία του καθεστώτος του Προέδρου Άσαντ στη Συρία.
Αν ο κύριος εχθρός των Αράβων, το Ισραήλ, αρχίσει ενεργές πολεμικές επιχειρήσεις, η κύρια έγνοια τους πλέον δεν θα είναι η Συρία.
Ο δυσκολότερος στόχος τίθεται ενώπιον του Προέδρου των ΗΠΑ. Να υπαναχωρήσει από την υποστήριξη του Ισραήλ, του κύριου συμμάχου της χώρας του στη μέση Ανατολή αυτό είναι δίλλημα , βέβαια, ο Μπαράκ Ομπάμα πάντως δεν είναι διατεθειμένος να πράξει κάτι τέτοιο .
Όμως ούτε και να πιέζει υπερβολικά τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μουρσί μπορεί η Ουάσιγκτον διότι οποιαδήποτε υπερβολική πίεση θα οδηγήσει σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση της ήδη εξαιρετικά ισλαμοποιημένης νέας εξουσίας στο Κάιρο.
Και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η διάλυση της μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ συνθήκης ειρήνης του 1979. Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Ομπάμα θα καταφέρει να διατηρήσει την απαραίτητη ισορροπία στη Μέση Ανατολή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr