Στα χέρια της μεξικάνικης αστυνομίας βρίσκεται ο δολοφόνος του Μεξικανού δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές, ειδικού στο ρεπορτάζ για συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών και επί αρκετά χρόνια συνεργάτη του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετά από σχετική ανακοίνωση του υπουργού εσωτερικών της χώρας Αλφόνσο Ναβαρέτε. 

«Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές, ο οποίος δυστυχώς έχασε τη ζωή του την περασμένη χρονιά στη Σιναλόα», ανέφερε ο Ναβαρέτε μέσω Twitter.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύλληψη, που έκαναν από κοινού αστυνομικοί και εισαγγελείς.

Ο γνωστός στη χώρα του δημοσιογράφος, ηλικίας 50 ετών, δολοφονήθηκε τη 15η Μαΐου 2017, μέρα μεσημέρι, κοντά στο γραφείο του, στην γενέτειρα πόλη του, την Κουλιακάν (βορειοδυτικό Μεξικό), στην πολιτεία Σιναλόα, τότε ακόμη φέουδο των ανθρώπων του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος σήμερα είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ.

Ο Βαλδές συνεργάστηκε για μια δεκαετία για το Γαλλικό Πρακτορείο, ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας La Jornada και ιδρυτής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Riodoce.

Είχε καλύψει εκτενώς τον πόλεμο για τη διαδοχή στο καρτέλ Σιναλόα μετά την έκδοση, τον Ιανουάριο του 2017, του «Τσάπο» από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Η συνεισφορά του στη δημοσιογραφική έρευνα όσον αφορά τα φαινόμενα της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος είχε τιμηθεί από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) το 2011 στη Νέα Υόρκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ