Λαβρόφ:«Πρέπει να καθαρίσουμε τη Συρία από τους τρομοκράτες»
Να καθαρίσουν άμεσα τη Συρία από τους τρομοκράτες δήλωσε σήμερα (28/04) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο της συνάντησης με τους ομολόγους του από Τουρκία και Ιράν στη Μόσχα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συνεδριάζουν σήμερα στη Μόσχα αναζητώντας μια διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη, που υποστηρίζουν τη Δαμασκό, και η Άγκυρα, που υποστηρίζει σύρους αντάρτες, είναι οι ανάδοχοι της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία επέτρεψε κυρίως τη δημιουργία στη Συρία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης».
Όμως η αναζήτηση μιας διευθέτησης της συριακής σύγκρουσης, η οποία από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους, καθυστερεί κυρίως λόγω των αντιφατικών συμφερόντων της Μόσχας, της Άγκυρας και της Τεχεράνης και τις διαφορές όσον αφορά την τύχη του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η προηγούμενη συνάντηση κορυφής των τριών χωρών χρονολογείται από τις αρχές Απριλίου στην Άγκυρα. Οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί είχαν δεσμευθεί να συνεργασθούν για την επίτευξη μιας «βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός» στη Συρία.