Η επιτυχημένη εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου αποδεικνύει την ικανότητα της Πιονγκγιάνγκ να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους και ενισχύει τις ανησυχίες απέναντι στο πυρηνικό της πρόγραμμα και τη στρατιωτική απειλή απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει ακόμη την τεχνική για να συνθέσει και να προσαρμόσει πυρηνική γόμωση σε οβίδα και να στοχεύσει με ακρίβεια, αλλά η σημερινή εκτόξευση αποτελεί σημαντικό βήμα στα στρατιωτικά της σχέδια.

«Η εκτόξευση ενισχύει με βεβαιότητα την αξιοπιστία τους όταν ισχυρίζονται ότι έχουν πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι δύσκολο να το αγνοήσει αυτό κανείς, έπειτα από μία επιτυχή εκτόξευση όπως η σημερινή», δηλώνει ο Τζέιμς Σοφ του Carnegie Foundation για τη διεθνή ειρήνη.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι έχει στην κατοχή της στρατηγικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών και τότε οι αναλυτές θεώρησαν ότι πρόκειται για βορειοκορεατική μπλόφα.

Όμως η σημερινή εκτόξευση θα θέσει τη Βόρεια Κορέα σε υψηλή θέση στην ατζέντα εθνικής ασφαλείας της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον Μασάο Οκονόγκι, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κέιο της Ιαπωνίας.

«Το να θέσει κανείς έναν δορυφόρο σε τροχιά σημαίνει ότι διαθέτει την τεχνολογία για να στείλει μία οβίδα προς συγκεκριμένο στόχο. Η Βόρεια Κορέα μετατρέπεται πλέον όχι μόνο σε απειλή για τις γειτονικές χώρες, αλλά επίσης παραγματική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μένει να διαπιστωθεί ένα ο δορυφόρος ετέθη σε τροχιά ή παρεξέκλινε», λέει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ σημειώνουν ότι θα χρειασθεί χρόνος για να αναλυθούν οι λεπτομέρειες του σημερινού εγχειρήματος , το οποίο χαρακτηρίσθηκε από την Πιονγκγιάνγκ μη στρατιωτική επιστημονική αποστολή, αλλά θεωρείται από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας ως μεταμφιεσμένη εκτόξευση πυραύλου.

Ωστόσο, ακόμη και αν η Πιονγκγιάνγκ κατόρθωσε να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμώνται οι ικανότητές της. Η διαδικασία σμίκρυνσης μίας πυρηνικής βόμβας ώστε να μετατραπεί σε πυρηνική κεφαλή, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα βαλλιστικό πύραυλο, παρουσιάζει τεράστιες τεχνικές δυσκολίες. Και στη συνέχεια πρέπει να είναι κανείς σε θέση να τον στείλει στον στόχο του, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Ένα πράγμα είναι να έχεις έναν πύραυλο που μπορεί να φθάσει στη Χαβάη. Είναι άλλο πράγμα να έχεις την ικανότητα να πλήξεις ακριβώς στο σημείο που έχεις αποφασίσει», επισημαίνει ο Ραλφ Κόσα, πρόεδρος του Φόρουμ για τον Ειρηνικό του Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών της Χαβάης.

«Αυτό σημαίνει ότι (οι Βορειοκορεάτες) έχουν πολλές πιθανότητες να πλήξουν τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά πολύ μικρότερες να πλήξουν έναν συγκεκριμένο στόχο. Αλλά βελτιώνονται και πρέπει να τους πάρουμε στα σοβαρά», προσθέτει ο πρώην σμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Λίγα στοιχεία είναι γνωστά για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της ποσότητα πλουτωνίου αρκετή για την κατασκευή έξι έως οκτώ πυρηνικών βομβών.

Σύμφωνα με το Χαμ Χιουόνγκ-Πιλ του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων της Νότιας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ως προς την ανάπτυξη της τεχνικής σμίκρυνσης και ως προς την επίτευξη ακρίβειας.

«Πιστεύω ότι δεν θα τούς πάρει πολύ χρόνο για να αναπτύξουν τις δύο αυτές τεχνολογίες, όταν θα έχουν επιλύσει ορισμένα τεχνικά προβλήματα και θα έχουν πραγματοποιήσει δύο η τρεις ακόμη δοκιμές. Είναι ανησυχητικό, Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν άλλη επιλογή από την αναγνώριση ότι πρόκειται για πραγματική απειλή», λέει.

Με όρους εσωτερικής πολιτικής, η σημερινή πυραυλική δοκιμή αποτελεί επιτυχία για τον νέο ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ουν, που διαδέχθηκε τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος πέθανε ακριβώς πριν από έναν χρόνο. Θεωρείται ότι η επιτυχία του σημερινού εγχειρήματος ενισχύει το κύρος και εδραιώνει τη θέση του νεαρού ηγέτη του βορειοκορεατικού καθεστώτος

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ