Ανησυχία και καταδίκη για την πυραυλική δοκιμή-πρόκληση της Βορείου Κορέας
Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά το συναγερμό που σήμανε στον Ειρηνικό εξαιτίας της επιτυχούς εκτόξευσης πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, κίνηση που ενίσχυσε τα «διαπιστευτήρια» του νέου ηγέτη της και ταυτόχρονα αύξησε τους φόβους για την απειλή που συνιστά το απομονωμένο και εξαθλιωμένο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν.
Συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου -κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ- «βλέπει» η διεθνής κοινότητα πίσω από τις ανακοινώσεις της Πιονγιάνγκ ότι έθεσε σε τροχιά μετεωρολογικό δορυφόρο. Περιφερειακές και δυτικές κυβερνήσεις καταδικάζουν εν χορώ την «πρόκληση» και επισημαίνουν ότι επαγρυπνούν.
Τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προσήλθαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) σε κεκλεισμένη των θυρών συνεδρίαση για να εξετάσουν τον τρόπο αντίδρασης στην εκτόξευση του πυραύλου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε έντονα την εκτόξευση, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά προκλητική ενέργεια» κατά παράβαση των ψηφισμάτων που απαγορεύουν στην Πιονγιάνγκ την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.
Αρκετοί διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ευελπιστούν πως τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν σε μία ανάλογη δήλωση καταδίκης και σε επόμενο στάδιο θα εξετάσουν ένα δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο θα διευρύνει πιθανώς τις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος του βορειοκορεατικού καθεστώτος.
«Στηρίζουμε μία ισχυρή αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόκειται για καθαρή παραβίαση» δήλωσε προ της συνεδρίασης ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να αντιδράσει γρήγορα και και αποφασιστικά απέναντι σε αυτή την πρόκληση».
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλου μεγάλους βεληνεκούς, μιλώντας για «εξαιρετικά προκλητική ενέργεια» που συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.
Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κατορθώσει να συμφωνήσει σε ψήφισμα -με ή χωρίς επέκταση των κυρώσεων- θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από την Κίνα και τη διπλωματική της σύμμαχο στο ΣΑ, τη Ρωσία. Αμφότερες διαθέτουν δικαίωμα βέτο.
Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και Νότιος Κορέα είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν να προωθήσουν την επέκταση των κυρώσεων. Ο ίδιος επισήμανε, ωστόσο, πως δεν είναι σαφές εάν και τι προτίθεται να αποδεχθεί η Κίνα, εκφράζοντας την ελπίδα πως μπορεί να υπάρξει ένα ψήφισμα έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Επισήμως η Κίνα, η στενότερη σύμμαχος του βορειοκορεατικού καθεστώτος, καταδίκασε την εκτόξευση του πυραύλου που πραγματοποιήθηκε «παρά τις έντονες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας».
Η Πιονγιάνγκ είχε πραγματοποιήσει μια ανάλογη εκτόξευση τον Απρίλιο, ο πύραυλος όμως καταστράφηκε λίγο μετά την πυροδότηση.
Η Δύση ανησυχεί ότι η πυραυλική τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του δορυφόρου, τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδος, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε βαλλιστικούς πυραύλους για επιθέσεις σε άλλες χώρες. Η Βόρειος Κορέα, εξάλλου, είναι γνωστό ότι έχει αναπτύξει πυρηνικές βόμβες, οι οποίες όμως πιστεύεται ότι δεν είναι ακόμα αρκετά μικρές για να χρησιμοποιηθούν σε κεφαλές πυραύλων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr