Με μια δήλωση που είναι ενδεικτική των προθέσεων του Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, προειδοποίησε το Ιράν ότι η χώρα του δεν θα ανεχτεί τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανέφερε χτες κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο – οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Ν. Υόρκη- ότι το Ισραήλ «είναι αποφασισμένο να αποτρέψει με κάθε μέσο το Ιράν από το να γίνει μια πυρηνική στρατιωτική δύναμη».

Όπως ανέφερε η εφημερίδα «Jerusalem Post»,ο Εχούντ Μπαράκ ανέφερε κατηγορηματικά πως «Όταν (οι ιρανοί) εισέλθουν στη ζώνη της ανοσίας, η μοίρα θα είναι στα δικά μας χέρια. Το Κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε ακριβώς γι αυτό το λόγο».

Οι δηλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές της σοβαρότητας με την οποία οι ισραηλινοί αντιμετωπίζουν τις απειλές του προέδρου του Ιράν σε συνδυασμό με την προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικού προγράμματος το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι υποκρύπτει την προσπάθεια απόκτησης ατομικής βόμβας που η Τεχεράνη πιθανότατα δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει εναντίον του Ισραήλ.

Με το χρονικό πλαίσιο να στενεύει περεταίρω χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση υπαναχώρησης από πλευράς του Ιράν, οι ισραηλινοί είναι πεπεισμένοι ότι αργά η γρήγορα θα απαιτηθεί να επέμβουν δυναμικά για τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματος σε μια επιχείρηση ανάλογη με αυτή που τερμάτισε πρόωρα τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράκ επί περιόδου διακυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν το 1981.

Οι ασκήσεις που διεξάγει τα τελευταία χρόνια η Ισραηλινή Αεροπορία (IAF) σε περιοχές μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταδεικνύουν ακριβώς αυτόν τον προσανατολισμό με τη διεξαγωγή αποστολών κρούσεως χειρουργικής ακρίβειας βαθιά στο έδαφος του εχθρού.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο ήταν το σενάριο της πρόσφατης ελληνοισραηλινής συνεργασίας όταν μαχητικά F-16I συνοδευόμενα από μαχητικά αεροπορικής υπεροχής F-15 πέταξαν απευθείας από το Ισραήλ και με αλλεπάλληλους εναέριους ανεφοδιασμούς εκτέλεσαν προφίλ διείσδυσης σε περιοχές της Νοτίου, Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου καθώς και πάνω από τη Στερεά και Βόρειο Ελλάδα, πλήττοντας εικονικά στόχους.

Η πτήση σε άγνωστη περιοχή σε προφίλ παρακολούθησης εδαφικού ανάγλυφου μέσα από βουνά είναι ακριβώς αντίστοιχη με αυτή σε μια ενδεχόμενη αποστολή σε περιοχές του Κεντρικού και Βόρειου Ιράν..

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η IAF είναι από τις λιγοστές αεροπορικές δυνάμεις που πετούν μαχητικά F-16 μαζί με την ΠΑ αλλά και την Τουρκική Αεροπορία που πετάει αποστολές διείσδυσης σε πολύ χαμηλό ύψος και νύχτα με τη βοήθεια του συστήματος LANTIRN.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ